Brojne aktivnosti branitelja iz Ivanca i Lepoglave uoči 20. obljetnice VRA “Oluja“

Objavljeno: 14.02.2015. 12:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Koordinacija braniteljskih udruga Gradova Ivanca i Lepoglave je, prema ranije donesenim programima, na sjednici održanoj u srijedu utvrdila detalje aktivnosti za 2015. godinu...

Program za 2015. godinu provodit će se povodom 20. godišnjice oslobodilačkih akcija „Oluja“ i „Bljesak“, te 10. turnira sjećanja na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića.

Prva od aktivnosti bit će predavanje na temu „Kontinuitet velikosrpske politike kao uzrok domovinskog rata“, kojeg će u četvrtak, 26. veljače, u amfiteatru Srednje škole Ivanec održati dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra. U petak, 27. ožujka, također u amfiteatru Srednje škole Ivanec, održat će se promocija knjige „Vukovar – Varaždin 1991“, na kojoj će gosti-predavači biti Stjepan Sučić Crni, jedan od zapovjednika u obrani Vukovara, te varaždinski branitelji, članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

U lepoglavskom Kulturnom centru od 15. do 29. travnja održat će se izložba Muzeja policije pod nazivom „Policija u Domovinskom ratu“, tijekom koje će biti organizirano nekoliko predavanja koje će održati lepoglavski branitelj Dragutin Špac Zeko, jedna od legendi obrane Vukovara.

Potom, već 1. svibnja obilježit će se 20. obljetnica oslobodilačke akcije „Bljesak“, 30. svibnja, u suradnji sa Planinarskim klubom Ivanec, bit će održan „1. planinarski pohod u spomen na poginule branitelje Grada Ivanca“, tijekom lipnja delegacija ivanečkih i lepoglavskih branitelja posjetit će Vukovar i odati počast svim stradalima u obrani tog herojskog grada, a 5. kolovoza će se obilježiti Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u spomen na pobjedničku akciju „Oluja“.

1. memorijalni malonogometni turnir u spomen na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića održat će se 22. i 23. kolovoza u Jerovcu i u Žarovnici, 17. i 18. rujna obilježit će se oslobađanje vojnog objekta na Ivanščici i pogibija Nine Severa, a nizom aktivnosti, od 18.-20. studenog bit će obilježeno sjećanje na žrtvu Vukovara.

- Osim spomenutih aktivnosti, i dalje će se raditi na pomoći nezaposlenima i braniteljima slabijeg imovnog stanja, kao i u pomaganju u ostvarivanju prava temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te na obilježavanje državnih i blagdana vezanih uz naš kraj, kao sjećanja na poginule i preminule kolege i druge aktivnosti – ističu u Koordinaciji braniteljskih udruga Gradova Ivanca i Lepoglave .

Pri kraju sjednice, koordinacija je, zbog povećanog opsega poslova, za obavljanje poslova tajnika izabrala Dražena Gečeka, člana Središnjeg odbora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ivanec.

Komentari