Čehok na sudu: Nisam napravio štetu, već korist za Grad Varaždin

Objavljeno: 04.02.2015. 15:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Na Županijskom sudu u Zagrebu u srijedu je započelo suđenje bivšem varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku, varaždinskim poduzetnicima Davoru Patafti, Tomislavu Kezelju i Hrvoju Vojvodi te bivšoj članici uprave  Pataftine T7 Grupe Narcisi Huljev.

Naime, Državno odvjetništvo tereti ih da su se udružili, te Grad Varaždin oštetili za 51 milijun kuna.

Predmet optužnice su poslovi zbrinjavanja komunalnog otpada i kupnje zemljišta za program poticane stanogradnje te posao zajedničkog ulaganja u varaždinsku zračnu luku.

Suđenje je u srijedu započelo čitanjem optužnice, a nakon čitanja bivši varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok u srijedu je riječima: „Nisam kriv!“ odbacio Uskokove optužbe da je pogodovao Patafti.

- Ponovljam da nisam ništa kriv i nisam napravio nikakvu štetu za Grad Varaždin, dapače mislim da je bila napravljena korist - rekao je Čehok.

Na isti način, očitovali su se i ostali optuženici, koje USKOK tereti da su se udružili zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno da su u tim kaznenim djelima pomagali ili na njih poticali.

Prema optužnici, Pataftinim tvrtkama je nezakonito pribavljeno i isplaćeno najmanje 37,2 milijuna kuna, dok su Varaždin i njegove tvrtke oštećene za najmanje milijuna 51 milijun kuna.

Tužitelji su istaknuli da će sve optužbe dokazati ispitivanjem svjedoka, dokumentacijom te ostalim dokazima. Uvodni govori obrana opruženika nisu iznesena, već će biti iznesena nakon dokaznog postupka.

Nakon suđenja Čehok se ostvrnuo na cijeli postupak i tvrdi da će dokazati nevinost.

- U četiri godine od kada nisam gradonačelnik ti inkriminirani predmeti su u puno gorem stanju nego u koje su bili. Tek sada nastaje šteta. U sudski postupak ne mogu ulaziti, no potrebna je dublja analiza pravosudno - represivnog aparata - dodao je Čehok.

Suđenje je završeno jer su branitelji optuženika zatražili da se čita cijela dokumentacija. Javna sudska rasprava nastavlja se u četvrtak 5. veljače s početkom u 9 sati.

Komentari