Čolo je jedini Varaždinac na summitu martinjskih meštri

Objavljeno: 30.10.2011. 14:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Dvadesetak martinjskih meštri nazočit će Vinodi u Koprivnici 5. studenog. Na svojevrsnom summitu najeminentnijih krstitelja mošta u RH, bit će i Krunoslav Čolo, popularni gradski notar.

Tijekom predstoječe Vinode - velike martinjske špelancije u Koprivnici  bit će obavljeno obredno krštenje mošta na koncelebriranoj misi. Ona se održava u izbornoj godini pa je i naše prvo pitanje Čoli bilo o poslanici koju će biškupi odaslati iz centra Podravine naciji.

- Čim odaberemo velikog meštra ceremonijala i doznamo tko je martinjski biškup, prvo puštamo veliki dim. Vi si slobodno mislite od kud i kak, a glede kvalitete ponuđenih stranaka i političara ne preporuča se da birači idu trijezni na izbore.

Naši političari sve ove godine nisu dost pili pa se nemaju od čega trijezniti. Od njihovog posla ispal je najhujši delanec kaj more biti i tega je više ni moći gutati – rekao je za eVarazdin Krunoslav Čolo.

Imamo vodovode, a nemamo vinovode

Upitan hoće li biti litanija samo na račun mošteka ili će one odražavati pravo stanje u društvu, gotovo je eksplodirao.

- Kakva su to pitanja?! Moštek bu tam čul svoje, ali on bu samo pomogel da ono kaj trezan čovek misli, pijan izreče. Martinjski biškupi spremaju „soćne“ litanije, ali u Koprivnici ih ne namjeravaju srkati iz sokovnika već iz lagvi. Poglejte kakvi samo idemo u Europsku uniju.

Imamo dalekovode i vodovode, a vinovodima ni traga. A zna se da Zagorci, Međimurci i Podravci mineralnu vodu još nekak moreju zgutati vu škropcima. No, zdenčanu izbjegavaju jer zna se kaj sve ribe i žabe delaju u vodi u kojoj se razgibavaju … - upozorava Čolo i pojašnjava da će program Vinode tek manjim djelom biti održan po Križevačkim štatutima, a većim po preslikanim regulama 3. Vatikanskog koncila na kojem se navodno, dosta pilo.

Velikan martinjskih špelancija

Osvrnuo se i na nedavno preminulog Milana Remara, velikana martinjskih špelancija.

- Velika je šteta da jedan od najvećih ceremonijalmeštra u Hrvatskoj više nije s nama. Na njega se bumo zmislili svi skupa i za njegovu dušu moramo sikak spiti kupicu vina. Mnogim biškupima on je bil uzor, a teško da ga bu itko pretekel po broju krštenja prinesenih mošteva i po kolićini izdanih krsnih listova – istaknuo je Čolo koji u Koprivnicu odlazi pod imenom Sv. Martin Regia Varazdienzis, a naš razgovor zaključio je dubokoumnom prigodnicom.

- Uz vinski pozdrav, ljudi pijte vino - a ne vodu! Jer istina je na dnu demižonke, sam se ne zna koje - poručio je svim ljubiteljima dobre kapljice naš martinjski biškup koji je odavno položio zahtjevni ispit „vinicijacije“.

Komentari