Fešta uz jelo, piće i 'kostanje' za 'Dan Vuske Vulice'

Piše: M.B. / eVz

Objavljeno: 14.10.2011. 14:12

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: arhiva.evarazdin.hr

Jeste li znali da u Varaždinu postoji jedna ulica, koja ima svoj dan. I ne samo to, ve? uvijek stanari ulice dobro proslave taj svoj dan....Radi se naravno, o danu (V)uske ulice, koji se slavi upravo danas (petak)...

Sve je zapo?elo negdje krajem osamdesetih ili po?etkom devedesetih godina, ovisno o verziji, kada su se stanari i vlasnici poslovnih prostora dogovorili da bi mogli napraviti uli?nu veselicu.

- U našem gradu je sve više poslovnih zgrada i shopping centara, a centar grada ostaje po strani. Ovim doga?ajem želimo potaknuti zadržavanje ljudi u našem prekrasnom centru – kazao je nam je Josip Košuti? "Jupi", koji je posljednjih godina „prvi me?u jednakima“, kao glavni organizator manifestacije.

Ove godine ponovno je veselo, a sve je zapo?elo od jutarnjih sati, kuhanjem gulaša, jer se ove godine održava prvo natjecanje u gulašu. On se ove godine ne?e dijeliti, ve? prodavati po cijeni od 10 kuna, a sav prihod ide u humanitarne svrhe, za Udrugu zdravog življenja „Obiteljski klub“ Varaždinske županija.

Pošten do kraja, Košušti? tako?er kuha gulaš, me?u sedam natjecatelja/ekipa, ali njegov nije u konkurenciji za nagrade.
-Bilo bi previše sumnjivo da sam u konkurenciji, haha... – isti?e Jupi.

Me?u kuharima smo zatekli i poznatog varaždinskog umjetnika Darwina Butkovi?a, najboljeg umjetnika me?u kuharima i najboljeg kuhara me?u umjetnicima. Pokušali smo saznati koja je tajna dobrog gulaša, ali Darwin je brzo nau?io tajne pravih kuhara – da se ne odaju recepti.
-Ne smijem sve odati, ima nekih tajni, ali mislim da je najvažnije ipak da je meso dobro – Isti?e Darwin, a nešto kasnije nam je ipak odao da je bitno za dobar gulaš pravilno „za?initi“ pivom.

Šef stru?nog žirija je poznati varaždinski zabavlja?, notar i voditelj priredbe Krunoslav ?olo, a ostale ?lanove žirija nije lako odao, da ne bi bilo „potkupljivanja“.
-Žiri je nepotkupljiv, treba probati iz svakog kotli?a, no nije natjecanje važno, nego da se skuha fini gulaš i da su ljudi zadovoljni - isti?e ?olo.

U humanitarne svrhe ide i prihod od tombole, tako?er po cijeni od 10 kuna, a prikupljeno je ?ak 280 nagrada. Sve su tombole dobitne, a Kristina Plajh je glavna hostesa. Kristina i sama živi u Uskoj ulici te je uklju?ena u organizaciju prakti?ki od po?etka.
-Ovo je odli?na stvar, mi u Uskoj ulici smo prezadovoljni s ovom manifestacijom i jedva ?ekamo svake godine kad dolazi dan 'vulice' – rekla nam je Kristina.

Finale kuhanja gulaša održano je nakon 14 sati, kada dolaze i tamburaši Faringaši te gipsy swing band Gadjo Manouche. Fešta uz pi?e, jelo, kestene, dobru glazbu, potrajat ?e do 22 sata. Iz Uske ulice pozivaju sve Varaždince da svakako proše?u po Uskoj ulici, jer ipak se radi o jedinoj ulici koja ima svoj dan.

Komentari