Erasmus plus "e(maths+science)" krenuo iz Druge gimnazije Varaždin

galerija-images/erasmus plus gimnazija

Objavljeno: 09.03.2015. 15:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V. Mihalić

Erasmus plus projekt "e(maths+science)" krenuo je iz Varaždina, točnije iz Druge gimnazije Varaždin, prema Turskoj, Rumunjskoj, Latviji i Italiji, a prvi međunarodni susret učenika s projekta održan je danas u Županijskoj palači.

Učenici i profesori Druge gimnazije Varaždin, koja je partner na projektu, ugostili su šezdesetak učenika iz četiriju država.

- Druga gimnazija Varaždin dobila je veliki projekt Erasmus plus nazvan "e(maths+science)" koji traje dvije godine, a vrijednost mu je oko 120 tisuća eura, odnosno za našu školu 32 tisuće eura. S ponosom mogu reći da je Druga gimnazija Varaždin domaćin prvog projektnog susreta četiriju država. Dolaze nam gosti iz Latvije, Rumunjske, Turske i Italije. Učenici su spremni, a velika vrijednost ovog projekta je upravo ta da su roditelji i učenici prihvatili goste i do subote će biti domaćini stranim učenicima - istaknula je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan.

Što se tiče sadržajne vrijednosti, program je namijenjen i profesorima i učenicima, a naglasak je na unapređenju rada na određenim predmetima.

- Sadržajna vrijednost projekta je vrlo velika jer će i profesori i učenici iz predmeta matematike, biologije, fizike i informatike raditi na razvoju novih nastavnih sadržaja. Naglasak je na razvoju video projekcija, prezentacija, mentalnih mapa i svih onih drugih nastavnih sadržaja koji mogu poboljšati i unaprijediti rad upravo na tim predmetima - rekla je Grđan.

Ovo je jedan od mnogih projekata u koje je uključena i koje provodi Druga gimnazija Varaždin. Što se tiče Erasmus plus projekata za koje je strategija ciljana od 2014. do 2020., ovo je drugi veliki Erasmus projekt u Drugoj gimnaziji Varaždin.

- Naša je intencija da redovan standard naših škola financiramo kompletno iz Županijskog ili državnog proračuna. Ono više što želimo dati našim učenicima, ostvarujemo kroz europske projekte, kao što je to Erasmus plus, projekt na bazi od 32 tisuće eura što nije mali novac. Ključna poruka je to da se temelji upravo na prirodnim i tehničkim znanostima, na čemu smo i kao država generalno deficitarni. Dobra stvar je empirijska utemeljenost na informatičke znanosti, na informatičkim platformama, a ono što me posebno razveselilo jest da u konkurenciji i sa istočnima zemljama kao što su Turska i Rumunjska, i s baltičkom zemljom Latvijom, ali i sa zapadnom zemljom Italijom, mi imamo što reći. Tu su posebno projekti e-škola koji nam slijedi, zatim e-upisi, što nema ni jedna od ovih zemalja. Druga gimnazija Varaždin je ovdje već vrlo etablirana škola, iako je još relativno mlada po godinama staža, ali dovoljno snažna da sujeluje u ovakvim projektima - naglasio je dožupan Alen Kišić na prvom međunarodnom susretu u Županijskoj palači.

Uz učenike Druge gimnazije Varaždin, na navedenom projektu sudjeluju i učenici škola Jelgavas 4. vidusskola iz Latvije, Liceul Teoretic "Petre Pandrea" iz Rumunjske, Ankara Atatürk Lisesi iz Turske te Liceo Secintifico Statale Edoardo Amaldi iz Italije.

Projekt se fokusira na razvoj empirijskih sposobnosti razmišljanja kod učenika, posebno jačanjem matematičkih i znanstvenih spoznaja kao poticaj za stjecanje novih metoda kroz upotrebu ICT alata. To će omogućiti učenicima da donesu odluke i da znaju gdje se obratiti za pomoć i poduzeti druge učinkovite korake kako bi poboljšali svoju i opću ekonomsku dobrobit.

{gallery}erasmus plus gimnazija{/gallery}

Komentari