stanje kritično

eTV - Umirovljenici će liječiti umirovljenike ili... SDP: 'O tome smo trebali još prije godinu i pol'

Županijska vijećnica SDP-a i bivša pročelnica za zdravstvo pozdravlja najavljenu tematsku sjednicu županijske skupštine, no smatra da se ona trebala održati još prije godinu i pol dana kada ju je, kako kaže, predlagao SDP...
Objavljeno: 01.03.2023. 13:23

Zadnja izmjena: 01.03.2023. 13:23

Stanje u obiteljskoj medicini, dentalnoj medicini, medicini zaštite žena, kao i pedijatriji na području Varaždinske županije upravo je - kritično. Jučer je o tome govorilo čak nekoliko načelnika, a sada slijedi i tematska sjednica Županijske skupštine.

Kratkoročno, neće biti druge nego da se zaposle umirovljenici.

- Umirovljenici prema dozvoli ministarstva mogu raditi iza 65 godina, na način da se odreknu mirovine ili da rade na pola radnog vremena. A da bi se jedan tim popunio potrebna su dva umirovljenika koji bi radili po osam sati. Kada to nije moguće, timovi rade bez nositelja, a radno vrijeme se raspoređuje na one koji to mogu obaviti – kaže Ruža Jelovac.

Županijska vijećnica SDP-a i bivša pročelnica za zdravstvo zbog toga pozdravlja najavljenu tematsku sjednicu županijske skupštine, no smatra da se ona trebala održati još prije godinu i pol dana kada ju je, kako kaže, predlagao SDP.

- Činjenica je da smo tu tematsku sjednicu održali prije godinu i pol, sada bismo već bili spremni državi predložiti naš model u drugom čitanju Zakona u zdravstvenoj zaštiti, nametnuti ga. Vjerujem da će župan iskoristiti vertikalu vlasti, jer pitanje zdravlja i zdravstvene zaštite je nadstranačko pitanje i na tamo, da to bude nadstranačko pitanje, SDP od prvog dana inzistira – rekao je.

Jelovac pohvaljuje investicije u OB Varaždin i Minervu, ističući da će riješiti mnoge probleme, no smatra da se kada je riječ o nedostatku liječnika s mjerama uvelike kasni. Napominje da mjere (stipendije, primjerice) moraju biti atraktivne, a kao dobar primjer ističe postupak gradonačelnika Nevena Bosilja.

- Mi imamo jedan izuzetno dobar primjer kako se gradonačelnik grada Varaždina Neven Bosilj uključio u taj nadstandard i dodijelio u Hrašćici stanove mladim liječnicima. To je jedan od puteva na koji možemo rješavati problem na primarnoj javno zdravstvenoj razini – zaključila je Jelovac.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovala županijska vijećnica SDP-a Ruža Jelovac pogledajte ovdje: 

 

Komentari