veliki odjek inicijative

eTV - 'Varaždincima doživotan najam, a državnim stanovima gradsko upravljanje!'

Stanovi će se, kao što smo već rekli, graditi iza Konzuma, gdje postoji 15.000 slobodnih kvadrata, a od toga će polovica biti za dugoročni najam. Vodit će se briga o liječnicima i profesorima u visokooškolskom obrazovanju, naglasio je Marković...
Objavljeno: 14.02.2023. 11:58

Zadnja izmjena: 15.02.2023. 09:56

Varaždin bi trebao biti jedan prvih gradova u Hrvatskoj koji će svojim građanima omogućiti stanove po povoljnoj cijeni najma, i to doživotno.

Plan je to SDP-a jučer predstavljen u varaždinskoj areni, a danas je o njemu, uz Miroslava Markovića, u eTV studiju govorio SDP-ov gradonačelnik Kastva Matej Mostarac zadužen za SDP-ovu politiku stanovanja.

-  Izdvojio bih dugoročan najam s mogućnošću otkupa, jer još uvijek je u percepciji javnosti žeja za vlasništvom jako velika i ne želimo to onemogućiti. Takvi stanovi će naravno biti i skuplji. Za one koji će ići samo u dugoročan najam, koji će biti siguran i doživotan, stanovi će naravni biti jeftiniji - rekao je Mostarac. 

'Državne politike ne postoje'

Stanovi će se, kao što smo već rekli, graditi iza Konzuma, gdje postoji 15.000 slobodnih kvadrata, a od toga će polovica biti za dugoročni najam. Vodit će se briga o liječnicima i profesorima u visokooškolskom obrazovanju, naglasio je Marković.

- Godine 2002. kupio sam stan po cijeni od 720 eura, sa svime unutra. Sada smo gradske stanove prodavali po 1300 i nešto. Po praktično dvostruko većoj cjeni. No, i to je već sada prošlost, jer više ni jedan građevinar ne želi graditi po toj cijeni. Ako pak gledate cijene na tržištu u Varaždinu, a kamoli kod kolege u Kastvu na moru, više nigdje ne možete ispod 2000 eura dobiti novogradnju. Ostanete zgranuti cijenama. To je neodrživo, to je jedna od najvažnijih tema u gradu, jer mladi nemaju apsolutno nikakve šanse odvojiti se od roditelja ako im mi nećemo pomoći kroz državne politike koje trenutno ne postoje - rekao je Marković.

'Stanovima neka upravljaju gradovi i općine'

Na rast cijena nekretnina negativno utječe APN, tržište je poglavito u funkciji turizma, a sada je na sve došao i povećani interes stranaca. S druge strane, državni stanovi zjape prazni. O bilo kakvoj cijeni najma, ipak, još je prerano govoriti.

- Država trenutno možda ni ne zna što ima na području nekog grada, pogotovo kada je to nešto što je možda iskoristivo za stanovanje. I jedna od inicijativa je upravo to da se sav stambeni fond spusti jedinicama lokalne samouprave na upravljanje.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali predstavnici SDP-a Miroslav Marković i Matej Mostarac pogledajte ovdje:

 

Komentari