Europskim projektom do zapošljavanja osoba s invaliditetom

Piše: ACT

Objavljeno: 01.12.2011. 10:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: ACT

U Velikoj vijećnici Međimurske županije u Čakovcu, održana je završna konferencija projekta “ESCO – obrazovanje za socijalno zadrugarstvo – nove mogućnosti za osobe s invaliditetom”.

Voditelj projekta, Teo Petričević iz Autonomnog centra ACT, sudionicima konferencije ukratko je predstavio glavne projektne aktivnosti, rezultate i određeni mjerljiv utjecaj koji je već sada vidjiv.

Ukupna vrijednost projekta ESCO je oko 110 tisuća eura, a najveći dio financira Europska unija u okviru IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) – Razvoj ljudskih potencijala, a manji dio je osigurala Međunarodna mreža fondacija Otvoreno društvo.

Glavni cilj projekta bio je povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji, promicati socijalnu inkluziju i podići razinu svijesti o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom razvijanjem novih modela i metoda rada na lokalnoj i nacionalnoj razini.

U sklopu projekta, 40-tak osoba s invaliditetom sudjelovalo je u raznim obrazovnim aktivnostima, njih 30 je uspješno završilo program obrazovanja, a čak 10 njih trenutno je zaposleno na određeno ili neodređeno vrijeme u raznim organizacijama.

U sklopu projekta osnovana je i Socijalna zadruga Humana Nova. Zadruga je osnovana prvenstveno s ciljem poticanja zapošljavanja osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala za domaće i inozemna tržišta. Trenutno zapošljava 2 djelatnice, a do kraja godine predviđeno je zapošljavanje još 3-4 osobe.

Komentari