kratki lanci opskrbe

Foto - Kako bi škole kupovale od domaćih poljoprivrednika župan ravnateljima uručio kataloge

Objavljeno: 04.05.2023. 17:47

Zadnja izmjena: 04.05.2023. 17:52

U Srednjoj školi 'Arboretum Opek'a Marčan održan je redovni kolegij ravnatelja osnovnih i srednjih škola na kojem se između ostaloga raspravljalo o kratkim lancima opskrbe.

Kolegij je vodio župan Anđelko Stričak, a uz njega su kolegiju osim svih ravnatelja te predstavnika OPG-ova nazočili i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek kao i Senka Horvat iz Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje – Područni ured Varaždin.

Župan Stričak je naglasio kako je posljednjih godina sve više naglašena ideja o potrebi razvoja domaćeg prehrambenog sektora odnosno lokalne proizvodnje hrane.

- Od malih je nogu potrebno poticati učenike da vrednuju postignuća svojih sugrađana, a pogotovo kada govorimo o poljoprivrednoj proizvodnji koja je vrlo zahtjevna. Nađi vlasnici OPG-ova posvećuju proizvodnji puno truda, vremena i umješnosti kako bi došli do kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda. Preporuka školama, ali i svim građanima je  da kupuju domaće poljoprivredne proizvode koji  osvajaju medalje na mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Osim zdrave prehrane koja je vrlo važna, ove godine planiramo još jedan iskorak, a to je nabavka dronova svim Županijskim školama- rekao je župan Stričak.

Tom prigodom je ravnateljima osnovnih škola podijeljen katalog poljoprivrednih proizvođača Varaždinske županije sa osnovnim informacijama o poljoprivrednim proizvodima te su ujedno i poljoprivredni proizvođači predstavili svoje proizvode (OPG Cafuk, OPG Pocedulić, OPG Andreja Petrović, Uljara Agroprom Patrčević, OPG Namjesnik i Zadruga Terra Fructus). 

Komentari