FOTO: Održani Dani rudarstva u Ivancu - uz brojne uzvanike postrojila se ivanečka rudarska četa

Objavljeno: 05.12.2015. 12:39

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 10:32

Foto: Siniša Sović

Danas se u Ivancu održavaju Ivanečki rudarski dani, a tradicionalna manifestacija okuplja brojne posjetitelje koji se prisjećaju starih vremena u kojima je rudarsko zanimanje bilo iznimno opasno, a rudarska četa vrlo cijenjena...

Program je započeo u 8 sati misnim slavljem u crkvi Sv. Barbare, zaštitnice rudara te se nastavio oko 8:40 sati svečanim postrojavanjem i smotrom Ivanečke rudarske čete te gostiju - postrojbe iz Murskog Središća. Manifestaciji je nazočio i gradonačelnik grada Ivanca, Milorad Batinić.

Organizatori su na otvorenom pripremili izložbu koja je bila posebno zanimljiva djeci i mladima. Posjetitelji su na štandovima ispred Gradske vijećnice imali priliku kupiti autohtone proizvode OPG-a, dok su se na terasi Inferna mogla kušati jela koja su bila na meniju nekadašnjih rudara.

Naime, nekad se rudarski posao smatrao jednim od najopasnijih te je bio osobito težak u ivanečkim rudnicima krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Vrijedni su rudari tad većinu posla obavljalu ručno pa je često dolazilo do nesreća u kojima je pomagala upravo rudarska četa. U Ivancu je četa ponovno oformljena 2006. godine kao povijesna postrojba Hrvatske vojske te su uniforme načinjene prema originalnom primjerku.

Pokrovitelj Rudarskih dana je Grad Ivanec, a podržavaju ih Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica Varaždinske županije. Posjetitelje su, uz bogat kulturni program, kao glazbena podloga zabavljali Faringaši iz Prigorca.

Kako je to izgledalo, pogledajte u fotogaleriji:

Komentari