razvoj ruralnog turizma

FOTO Predstavnici Varaždinske županije na Braču sudjelovali na 4. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu

Objavljeno: 14.05.2018. 15:02

Zadnja izmjena: 14.05.2018. 15:07

U Supetru na otoku Braču održan je 4. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu „Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam“. U cilju umrežavanja i razmjene dobrih praksi, na kongresu su sudjelovali i predstavnici Varaždinske županije, zamjenik župana Tomislav Paljak te privremeni ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži.

Glavne teme kongresa bile su održivi razvoj u ruralnom turizmu, formiranje ruralno-turističke destinacije kroz umrežavanje, baština u ruralnom turizmu, digitalni marketing, izvori financiranja u ruralnom turizmu, pravni okvir ruralnog turizma i mnoge druge.

- Obiteljska poljoprivredna gospodarstava koja se dopunski bave turizmom, što je relativno malo u odnosu na potencijale tog segmenta turizma, a za jači razvoj potrebna je šira potpora, uključujući bolju zakonsku regulativu i veću pomoć države te kreiranje programa u suradnji s bankama kako bi se zainteresiranim stranama ponudili ciljani krediti. Varaždinska županija ima mnogo potencijala po pitanju ovakvih OPG-a - naglasio je zamjenik Paljak

Turisti žele aktivan odmor

Prema trendovima u turističkoj potražnji, kroz sudjelovanje na konferenciji zaključak je kako se gosti sve više zanimaju za povijest, kulturu i tradiciju odredišta u kojem borave, žele se uključiti u lokalni život za vrijeme odmora. Ruralni prostor, odmor na domaćinstvima, lokalna gastronomija, aktivni odmor u prirodi zanima društveno i ekološki osviještene goste koji očekuju da turistička ponuda bude u skladu s njihovim uvjerenjima. 

Kako su kongresu prisustvovali i predstavnici Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske turističke zajednice, kroz kongres su im prikazane aktivnosti koje je potrebno ostvariti u svrhu što boljeg ruralnog razvoja, od same bolje informiranosti o mogućnostima koje donosi ulaganje u ruralni razvoj i promocije ruralnog turizma do izrade bolje zakonske regulative koja se neće odnositi samo na OPG-e nego i na druge koji pružaju turističke i ugostiteljske usluge u ruralnom prostoru.

Kako tvrde iz Županije, nastoji se ojačati ruralni razvoj i zajedno s Turističkom zajednicom Varaždinske županije kreirati što bolju podršku potencijalnim investitorima. Tako kažu,  Županija kontinuirano ulaže u razvoj cikloturizma kako bi turiste približili, odnosno usmjerili prema ruralnim područjima, a najviše se može pomoći privatnim iznajmljivačima odnosno pružateljima turističkih usluga. 

Komentari