FOTO Rotary club Varaždin obilježio 85 godina postojanja: "Djelovali smo i u tajnosti, ali nismo posustali!"

Objavljeno: 17.11.2015. 11:20

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 13:34

Foto: Nikola Kokotec

Povodom 110 godina rotarijanske ideje u svijetu i 85 godina osnivanja Rotary cluba Varaždin, sinoć je u Velikoj koncertnoj dvorani HNK uz prigodan umjetnički program održan svečani sastanak varaždinskih rotarijanaca, na kojem su nazočili bivši i sadašnji članovi kluba, njihovi prijatelji te članovi Innerwheela, Roteracta i Interacta.

Tom prigodom dodijeljene su spomenice 21-om članu osnivačke postave Rotary cluba Varaždin iz 1992. godine, budući da je djelovanje rotarijanaca u Varaždinu bilo zabranjeno uspostavom NDH, a onda i tijekom komunističke Jugoslavije kada su se sastajali u tajnosti, da bi demokratske promjene dočekali sa svega jednim članom, ocem dr. Predraga Grimsa koji se tog razdoblja tijekom svečanosti i prisjetio.

- Varaždinski Rotary club 1930. godine osnovan je odmah iza klubova u Zagrebu i Beogradu, a istovremeno s onim u Mariboru. Dakle, možemo reći da su se Varaždinci opet iskazali prihvačajući nove ideje brže od drugih, što se tijekom povijesti našega grada događalo često – istaknuo je dr. Grims u svom govoru.

Guverner Districta 1913 Marijan Bulat naglasio je da su to ideje promicanja mira i dobra, prepoznavanja i ispunjavanja tuđih potreba te činjenja života boljim – Rotary club Varaždin za 85 godina svog postojanja nije se umorio ni posustao, zaključio je Bulat.

Čedomil Cesarec kojemu je uz Dragutina Drka, Dubravka Hoića, Rudolfa Kirića, Vladimira Koščeca, Zlatka Mehuna, Viktora Plaveca, Mirka Ramušćaka, Dragutina Webera i druge uručena spomenica kao članu osnivačke postave, prisjetio se djelovanja rotarijanaca za vrijeme Domovinskog rata.

- Već 1991. godine kada se u većini krajeva Hrvatske ratovalo, mi u Varaždinu smo razmišljali kako i na koji način doprinijeti da prognani budu zbrinuti, te na taj način djelovali na puno širem području – rekao je Cesarec.

Kako se tijekom večeri također moglo čuti, danas na sjeveru Hrvatske djeluje devet Rotary klubova s više od 200 članova, što uz Zagreb predstavlja najbolje organizirani rad Rotary zajednice u Hrvatskoj.

Donacije skupljene tijekom večeri usmjerene su već tradicionalnoj Nagradi za izvrnost, a Tei Kasnik – kao primjer suradnje Rotary klubova u svijetu – dodijeljeno je priznanje Rotary cluba iz Houstona. Riječ je o 25-godišnjoj apsolventici medicine koja je u rad Rotary zajednice uključena od svoje 16. godine. 

Predsjednik Rotary cluba Varaždin Damir Crleni svim članovima kluba poželio je uspješnu rotarijansku godinu te zahvalio na donacijama, a varaždinski rotarijanci večer su zakjučili koncertom učenika Glazbene škole Varaždin.

Komentari