FOTO: U prvih sat vremena smećem napunili dvadesetak velikih vreća

galerija-images/zelena cistka franjo koscec

Objavljeno: 18.04.2015. 13:15

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Siniša Sović

U svega prvih sat vremena današnje Zelene čistke na livadi između HZZ-a, V. osnovne škole Varaždin i Kauflanda, desetak dobrovoljaca iz Udruge Franjo Koščec napunili su dvadesetak vreća smeća.

I oni su se pridružili globalnom projektu "Let's do it world" koji okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

Kako nam je rekla Ana-Marija Runjić, predsjednica Udruge Franjo Koščec, ni sami se nisu nadali da ih na livadi usred grada čeka toliko smeća.

- Kad smo krenuli čistiti shvatili smo da je ovo mjesto rupa bez dna. U prvih sat vremena skupili smo dvadesetak vreća smeća, a pitanje je i kako će dugo ovdje biti čisto, jer ljudi izgleda dovoze smeće na ovaj prostor masivno - rekla nam je Runjić.

Na livadi su pronašli svakakav otpad, od cipela, majica, do ukradenih novčanika, potrganih stolaca, guma, stakla, plastične ambalaže.

- Ovaj dio uz stazu je bio jako zagađen, a sumnjamo da je netko namjerno s prikolicom skipao otpad ovdje na livadu. Izgleda da su ovakve akcije jako potrebne jer još uvijek velik dio naših sugrađana ne shvaća da livade i šume nisu mjesta za bacanje otpada - istaknula je predsjednica Udruge Franjo Košćec.

Također, navela je kako bi se trebala mijenjati svijest naših sugrađana i ljude što više educirati o reciklaži otpada, jer ono što ostavljamo ostaje našoj djeci, a potom i dalje u budućnost.

Cilj je Zelene čistke u jednom danu ukloniti što veće količine otpada, a akcija svake godine postiže sve bolje rezultate.Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let's do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada sa budžetom od 500.000 eura, dok bi državi za isti pothvat trebalo 22.500.000€ i tri godine.

{gallery}zelena cistka franjo koscec{/gallery}

Komentari