GDCK Varaždin obilježava Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno: 11.09.2015. 20:01

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: GDCK Varaždin

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin i ove godine obilježava „Svjetski dan prve pomoći“ koji se diljem svijeta obilježava u subotu,  12. rujna. Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati na važnost pružanja prve pomoći kao prvog i najvažnijeg koraka u pomaganju ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi prije dolaska hitne medicinske službe.

Povodom Svjetskog dana prve pomoći ove godine Međunarodna federacija usmjerava pozornost na globalni demografski trend starenja stanovništva te je odabrana tema „Prva pomoć i starenje stanovništva“.

U 2015. godini Svjetskim danom prve pomoći želi se educirati osobe starije životne dobi o prevenciji njihovog ozljeđivanja i osnovnim postupcima prve pomoći, a prema očekivanim promjenama u toj životnoj dobi. Na taj način starije osobe osposobljavaju se za prepoznavanje prvih znakova bolesti i ozljeda te pružanje prve pomoć sebi i drugima.

Tako je GDCK Varaždin u srijedu 09. rujna organiziralo predavanje iz osnova pružanja prve pomoći za Udrugu umirovljenika općine Trnovec Bartolovečki. Na predavanju je bilo prisutno oko 40 članova udruge.

Kako bi djecu od najranije životne  dobi informirali i podučili odgovornom ponašanju u prometu, GDCK Varaždin osiguralo je sredstva za kupnju slikovnica iz edicije Pomozimo medi Jurici - „Na putu do škole“ koje su uručene svim učenicima prvih razreda osnovnih škola grada Varaždina te osnovnih škola općina Beretinec, Cestice, Jalžabeta, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Svetog Ilije, Sračinca, Trnovca Bartolovečkog, Vidovca i Vinice.

Komentari