Glavni imam varaždinski: Razbojnici blate našu vjeru, a rješenje islamskog pitanja ima Hrvatska

Objavljeno: 09.01.2015. 09:46

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: imam Avdo ef. Imširović, Medžlis islamske zajednice Varaždin

Za komentar stravičnog zločina dvojice islamista u Parizu koji je ovih dana zgrozio svijet upitali smo glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Varaždin Avdu ef. Imširovića.

- Ovaj teroristički užas koji se ovih dana događa u Parizu duboko pogađa svakog normalnog čovjeka. Zar je moguće da neki naoružani ljudi provale u nečiji ured i jednostavno pobiju zatečene zaposlenike – pita se Avdo ef. Imširović te napominje da njih kao muslimane sve to dodatno pogađa jer se teroristi koji su trenutno u bijegu pozivaju na njihovu vjeru.

Islamska zajednica u Hrvatskoj već je osudila teroristički napad u Parizu, a muftija dr. Aziz ef. Hasanović posjetio francusko veleposlanstvo i izrazio duboku sućut ispred cijele Islamske zajednice u Hrvatskoj.

- Tko im daje to pravo i da li im ga itko može uzeti. Takozvani halifa Baghdadi izigrava i kalja naše najveće svetinje. Oni su u svjetovnim stvarima zamjenjivali samog Poslanika islama, časnog Muhameda, da je mir Božji s njim. I sad jedan razbojnik uzurpira taj časni naziv i blati našu vjeru i pretke - ogorčen je ef. Imširović

Međutim, kako nam nadalje pojašnjava, posljednjim događajima još više se aktualizira inicijativa njihovog muftije dr. Aziza ef. Hasanovića s kojom je već obišao dobar dio svijesta.

- Radi se, naime, o Muftijinoj inicijativi da se hrvatski model rješenja pitanja manjinskih vjerskih zajednica ponudi ostalim europskim zemljama za rješenje pitanja njihovih islamskih zajednica, kao i za rješenje pitanja kršćanskih zajednica u muslimanskim zemljama – kaže glavni imam varaždinski, ističući da „kojekakvi politički analitičari“ ovih dana vide kriva rješenja za sprječavanje takvih užasa.

>>Broj muslimana u Varaždinu će se povećavati

- Uglavnom krive državni represivni sustav, policiju i sudstvo, koji sociološki gledano spadaju, uz centre za socijalni rad, u društvene institucije zadužene za resocijalizaciju. Zaboravljaju da bi mnogo više trebalo uložiti u socijalizaciju mladih.

Naime, kako napominje ef. Imširović, inače gimnazijski profesor sa zaposlenjem u Zagrebu, socijalizacija mladih "puno je jeftinija i daje veće rezultate".

- Godinu dana koju neki mladi čovjek provede u zatvorskom sustavu državu mnogo više košta od godine studija na najboljem svjetskom sveučilištu, a rezultati su vrlo upitni – zaključuje ef. Imširović

Komentari