Grad Lepoglava pomaže nabavku školske opreme djeci iz socijalno-ugroženih obitelji

Objavljeno: 13.09.2015. 12:37

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26

Foto: Grad Lepoglava

Grad Lepoglava dio je projekta "Zajedno za djecu" kroz koji se nastoji unaprijediti koordinirani sustav potpore socijalno-osjetljivim skupinama.

Kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač, Grad provodi aktivnu socijalnu politiku, a međusektorska suradnja pritom im je izrazito važna.

- Zbog toga smo i dio projekta „Zajedno za djecu“ koji je usmjeren borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, a u sklopu kojeg ćemo u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Ivanec, Centrom za socijalnu skrb Ivanec i osnovnim školama s gradskog područja osigurati materijalne oblike pomoći poput odjeće, obuće ili školskog pribora za djecu iz socijalno-ugroženih obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade u cilju unapređenja kvalitete života i socijalne isključenosti djece – rekao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač nakon održanog koordinacijskog sastanka partnera na spomenutom projektu.

Za provedbu projekta osigurana su sredstva od Ministarstva socijalne politike u iznosu od 164.571,00 kn od čega je iznos od 142.000,00 kn namijenjen za kupnju opreme i robe i to za odjeću, obuću, školski pribor te opremu za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture za djecu u dobi od 7 do 14 godina.

Raspoloživi statistički podaci o stanju siromaštva u RH pokazuju da je postotak osoba u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti 32,2 posto. Velik dio populacije (15,4 posto) živi u uvjetima teške materijalne oskudice i ne mogu zadovoljiti temeljne životne potrebe. Problem rasta nezaposlenosti, gubitka radnog mjesta obaju roditelja dovode od problema dječjeg siromaštva. U tom smislu, od ukupnog broja osoba koje su u 2013. godini ostvarile tada pomoć za uzdržavanje, danas zajamčenu minimalnu naknadu bilo je 35,5 posto djece do 18 godina.

Gospodarska kriza posebno se negativno odrazila na djecu te su djeca također prepoznata kao skupina koja je zbog siromaštva obitelji, u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Mogućnost dobivanja dodatnih sredstava za pomoć u odjeći i obući i školskoj opremi bila bi velika pomoć u rješavanju problematike najsiromašnijih, a GDCK Ivanec na navedenom području kao udruga – pružatelj socijalnih usluga predstavlja veliku pomoć i vrijednost za djelatnost socijalne skrbi i svojim aktivnostima doprinosi socijalnom uključivanju i koheziji zajednice.

Grad Lepoglava sufinancira ovaj projekt putem kojeg će obitelji za svoje školarce dobiti vrijednosni bon kojim će moći olakšati obiteljski proračun namijenjen za kupnju školskog pribora, odjeću, obuću te opremu za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture za djecu u dobi od 7 do 14 godina. Provođenjem projekta „Zajedno za djecu“ osigurati će se tako pomoć za 284 djece iz socijalno-ugroženih obitelji.

Komentari