Grad starih ljudi: 12 tisuća umirovljenika živi u Varaždinu

Objavljeno: 16.09.2014. 08:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Trend starenja stanovništva zabilježen je u cijeloj Hrvatskoj, no grad Varaždin iznad je državnog prosjeka što se tiče zastupljenosti starije populacije u stanovništvu.

Čak 12 tisuća umirovljenika čini 25 posto ukupnog stanovništva grada Varaždina. Prema tim brojkama, Varaždin spada u grad starih ljudi.

Položaj umirovljenika u gradu Varaždinu izuzetno je važan, jer prema posljednjim podacima, umirovljenici čine čak 25 posto ukupnog stanovništva u našem gradu. S obzirom na to da su mirovine vrlo male, a životni uvjeti sve teži, o ovoj problematici trebalo bi se raspravljati na svim društvenim razinama – smatra Dubravka Kanoti, predsjednica Povjerenstva za umirovljenike i stare osobe Grada Varaždina.

Brojke govore da je broj umirovljenika u gradu Varaždinu iznad prosjeka u Republici Hrvatskoj, a zabrinjavajuće je što samo 11 posto umirovljenika odlazi u mirovinu s punim radnim stažem. Prema starosnim kategorijama, grad koji ima više od 10 posto umirovljenika, spada u kategoriju starog grada.

Visina mirovina je u prosjeku oko 2200 kuna, a većina građana odlazi ili u starosnu ili prijevremenu mirovinu, što znači da se smanjuje broj ljudi koji rade. Teška pozicija umirovljenika stvara još veće siromaštvo. Naravno, poboljšanje gospodarske situacije može poboljšati i kvalitetu života umirovljenika, a lokalna zajednica trebala bi štititi ovu izrazito osjetljivu populaciju stanovnika – istaknula je Kanoti.

Uz staru populaciju, Hrvatska ima i jednu od najnižih stopa nataliteta. Taj trend prati i Varaždinska županija koja je u 2012. godini imala negativni prirodni priraštaj. Rođene su 1643 osobe, a umrla je 2251 osoba što čini negativni prirodni priraštaj od 608 osoba.

Komentari