Gradski vinograd: Vino uzgojeno u samom centru Varaždina

Objavljeno: 21.09.2012. 18:03

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Kažu kako svaki pravi Varaždinac mora imati gorice na Varaždinbregu, no, Stanislav i Nada Micek ne misle tako.

Miceki vinograd imaju u svom dvorištu, i to u samom centru grada, u Ulici kralja Petra Krešimira IV.

- Vinograd je dio obiteljske tradicije – kaže Nada Micek, koja je vinograd naslijedila od svojih roditelja. Obitelj Micek tako još od 1954. godine pomno i s velikim veseljem skrbi o ovom neobičnom vinogradu, u kojem ima točno 184 trsova. Najviše je zelenog silvanca, imaju i nešto starih, domaćih sorti, ali i sorti crnih vina.

- Zeleni silvanac uspijeva jako dobro, a u našim goricama dobijemo i 600 litara vina – zadovoljan je urodom Stanislav Micek, koji kaže kako je u vinogradu uvijek posla, no, supruga i on umirovljeničke dane s veseljem provode uz svoje trsove.

Kažu kako je u vinogradu posebno lijepo ljeti, jer visoki trsovi pružaju ugodan hlad, pa tijekom ljetnih mjeseci u dvorištu borave cijeli dan. U gradskom vinogradu posebno je živo na dan berbe, kada se kod Micekovih sastanu njihovi dugogodišnji prijatelji.

- Dođu nam naši prijatelji iz Varaždina, iz Zagreba, a svake druge godine u berbu nam stignu i naši prijatelji iz sjeverne Njemačke – govori Nada, koja brine da svi birači budu namireni.

U lijepoj atmosferi i berba brzo prođe, a cijeli je vinograd prošle nedjelje pobran u samo nekoliko sati. Sav urod buteljiraju, pa na etiketama mogu otisnuti – Njegovano i proizvedeno u centru Varaždina.

- Vino ne prodajemo, kakvi bi mi to Zagorci bili – kažu Stanislav i Nada.

VIŠE PROČITAJTE U VARAŽDINSKOM TJEDNIKU

Komentari