Reakcija na aferu 'fakture'

Gradski HDZ u zaštiti SDP-ovke: Nije korektno od Habuša, treba zaštiti i ravnatelje ustanova

Objavljeno: 15.04.2016. 15:34

Zadnja izmjena: 15.04.2016. 15:38

Foto: ilustracija

Gradski HDZ danas je održao tiskovnu konferenciju, sazvanu na temu faktura Termoplina ustanovama i tvrtkama u vlasništvu Grada Varaždina, na kojoj je Damir Habijan izjavio da će zahtijevati da se ovaj slučaj istraži do kraja.

- Zbog čega, po čijem nalogu i uz čije odobrenje je plin prodavan po višoj cijeni od ugovorene?! – pitaju se gradski HDZ-ovci, koji smatraju „razvidnim“ da je gradonačelnik Habuš s navedenim problemom bio upoznat još 2014. godine, zbog čega ga ujedno smatraju i „jedinim odgovornim“.

Zaštita ravnateljima

- Želim naglasiti da gradonačelnik odgovara i u slučaju da ne reagira ilizataji podatke koji ukazuju na nepravilnosti, a prebacivanje odgovornosti na upravne odjele ili pročelnike je loše, i najblaže rečeno nije korektno – rekao je Habijan.

Ipak, gradski HDZ-ovci ističu da „ne žele ukazivati na krivca“, već „pozivaju da se konačno utvrdi da li su informacije koje su izašle u medijima istinite“, te s druge strane, „apeliraju da se osobe koji su potvrdile navedene činjenice (ravnatelji ustanova) zaštite jer su postupili po zakonu“.

- Ono što je posebno interesantno jest činjenica, ukoliko su navodi iz medija točni, da je iz gradskog proračuna isisan određeni milijunski iznos, a onda je kroz dividendu isti vraćen. Dakle, prelijevamo iz šupljeg iz prazno – napominju u HDZ-u.

Prilika i pogreška

Cijeli slučaj ujedno smatraju „prilikom“ da se prestane s praksom predlaganja članova Nadzornog odbora „po političkom ključu“, odnosno da se spomenuto shvaća samo kao „nagrađivanje poslušnika“.

Štoviše, mišljenja su da je u ovim okolnostima „doista trebalo odgoditi održavanje glavne skupštine društve a Termoplin d.d.“, smatrajući obrazloženje gradske vlasti („...da to nije bilo moguće!“, nap.) „izlišnim i pogrešnim“.

- Postavlja se pitanje kome i iz kojeg razloga se žurilo s održavanjem Skupštine? – zaključio je na tiskovnoj konferenciji Habijan, ponovivši da se s „prebacivanjem odgovornosti na upravni odjel“ HDZ neće zadovoljiti.

Komentari