Helena Dretar Karić je dokaz da ograničenja - ne postoje

Objavljeno: 09.12.2011. 09:44

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Varaždinska županija

U povodu Međunarodnog dana invalida Medicinska je škola u suradnji sa Društvom invalida Varaždinske županije organizirala druženje učenika te škole s uspješnom sportašicom, stolnotenisačicom Helenom Dretar Karić.

Helena Dretar Karić u sedamnaestoj je godini doživjela teško prometnu nesreću. Zbog zadobivenih ozljeda ostala je oduzeta u donjim udovima.

No, teška ozljeda nije ju spriječila u daljnjem ostvarivanju životnih planova pa je tako upisala i završila fakultet, udala se, rodila dijete i – kvalificirala se na Paraolimpijadu koja će sljedeće godine biti održana u Londonu.

Druženje sa uspješnom sportašicom organizirao je liječnik fizijatar Dragan Ivanković koji predaje skupinu stručnih predmeta za fizioterapeute, odnosno učenike koji će u budućnosti veliku većinu vremena provoditi upravo uz ljude koje je zadesila sudbina Helene Dretar Karić.

Kako bi lakše, spontanije i kvalitetnije razgovarali s tim ljudima, izbjegli uobičajene pogreške, predrasude i stereotipna ponašanja, u razgovor se uključio i predsjednik Društva invalida Varaždinske županije Ivica Vujec.

Naglasio je da invalidima treba pomoći uklanjanjem fizičkih barijera kako bi im se olakšalo kretanje, ali i normalnom komunikacijom i prihvaćanjem tih ljudi kao sebi ravnopravnih u svim životnim situacijama, usprkos njihovim tjelesnim ograničenjima.

Upravo takvom komunikacijom i uvažavanjem najviše se može pomoći iosobama s invaliditetom, zaključili su Helena Dretar i Ivica Vujec na kraju druženja.

Komentari