Holokaust: U svega dva tjedna nestalo 250 varaždinskih Židova

galerija-images/strucni skup o holokaustu

Objavljeno: 25.01.2015. 20:50

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: V.Mihalić

U svega nekoliko tjedana, za vrijeme Nezavisne države Hrvatske, Varaždin i okolna sela "očišćena" su od Židova. Ova relativno tajnovita povijest Varaždina u Drugom svjetskom ratu tema je državnog stručnog skupa "Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti" što se održava u hotelu Turist, a započeo je večerašnjim otvorenjem.

Više od 350 Židova s područja Varaždina i okolnih mjesta netalo je u svega nekoliko tjedana, a upravo ova negativna konotacija Varaždina u to vrijeme, bila je polazište održavanja stručnog skupa o holokaustu upravo u Varaždinu.

- Nekako se udomaćilo u toj povijesnoj znanosti da je Varaždin bio prvi grad u NDH koji je postao "očišćen" od Židova, što je jedna vrlo negativna konotacija, pa smo upravo radi toga s nekoliko aktivnosti željeli usmjeriti pažnju na taj događaj. Današnji Varaždinci ne znaju mnogo tome, ali po interesu vidimo da je dobro sjela ova ideja da Varaždin bude domaćin državnog skupa o holokaustu. Puno je zavičajnih tema tako da će i nastavnici i gosti, ali i mnogi Varaždinci moći čuti puno toga o toj relativno tajnovitoj povijesti Varaždina u Drugom svjetskom ratu, o čemu se dugo nije pričalo, a u manje od mjesec dana je grad "očišćen" od jedne manjine, odnosno Židova - istaknuo je na otvorenju Milivoj Dretar, jedan od predavača na stručnom skupu.

Točan broj stradalih Židova vjerojatno se nikad neće saznati. U samom gradu bilo ih je oko 250, a u okolnim selima ih je bilo još stotinjak, tako da je taj broj premašivao 350 ljudi.

- Oni su manje-više odvedeni u tjedan dana, no netko je naravno i ostao. Malo je informacija o tome kamo su odvedeni, to vjerojatno nikad nećemo ni saznati, a neka imena su vjerojatno ostala zauvijek izgubljena. Nažalost, nikad nećemo sve stvari saznati do kraja - rekao je Dretar.

Otvorenju stručnog skupa na kojem će sudjelovati oko šezdeset nastavnika, prisustvovala je i veleposlanica Države Izrael Nj. E. Zina Kalay Kleitman. Veleposlanica je istaknula važnost ovakvih stručnih skupova, pvenstveno kako se holokaust i slične tragedije ne bi ponovile u budućnosti.

- Ovo je zaista vrlo važna tematika ne samo na području Hrvatske, već i na području cijele Europe. Ja sam relativno nova veleposlanica, ovdje sam posljednjih šest mjeseci, ali mislim da je ovo jedna relativno dobra baza za poučavanje o holokaustu, što nije slučaj svugdje u Europi. To je izuzetno važno ne zbog prošlosti, jer prošlost nažalost ostaje s žrtvama holokausta, već je važno zbog budućnosti i to ću uvijek govoriti u svijetu. Moramo poučavati kako se to nikada više ne bi dogodilo - istaknula je veleposlanica.

Državni stručni skup na temu holokausta provodi se već 12 godina, a kako je istaknuo Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, želja je da se skup proširi i na lokalnu razinu.

- Već od 2004. godine Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s izraelskim veleposlanstvom i drugim institucijama provodi ovaj stručni skup za nastavnike na temu holokausta. Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježavamo 27. siječnja. To je ujedno i dan kad je oslobođen Auschwitz. Već 12. godinu šezdesetak nastavnik i učitelja dolazi na ovaj državni stručni skup, na poučavanje o različitim temama holokausta. Deset godina smo bili Zagrebu, prošle godine u Splitu, a ove smo u Varaždinu. Želja je da ovu temu prebacimo i na jednu lokalnu razinu i povezujemo sjećanja na holokaust - istaknuo je Filipović.

Poučavanje o holokaustu dobilo je sadržajno važnije odrednice u poučavanju tek od 2000. godine.

- Nadam se da smo doprinijeli tome da učenici budu senzibiliziraniji za ovu temu te da se mlađe generacije poučava o tome što se dogodilo i što se ne smije više dopustiti da se dogodi, odnosno da se razvija što kritičniji odnos mladih prema holokaustu - smatra Filipović.

Otvorenju državnog stručnog skupa nazočili su i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i dožupan Alen Kišić. Habuš i Kišić požljeli su dobrodošlicu svim sudionicima stručnog skupa te istaknuli kako su ovakvi stručni skupovi vrlo važni kako se strahote holokausta nikad više ne bi ponovile.

Iako je na otvorenju bilo predviđeno predavanje Branka Lustiga, ono je otkazano. Stručni skup trajat će četiri dana, a održat će se predavanja na temu holokausta, posebno s naglaskom na lokalnu razinu, odnosno stradanja Židova u Varaždinu i okolnim mjestima za vrijeme NDH. 

{gallery}strucni skup o holokaustu{/gallery}

Komentari