Igor Kos: Naši učenici ne moraju "bubati" napamet

Objavljeno: 14.01.2011. 09:09

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: ess.hr

Elektrostrojarska škola jedna je od najuspješnijih škola na području Varaždinske županije pa i u Hrvatskoj i Europi. Školu trenutno pohađa 1390 učenika, a kriteriji za upis u školu su visoki.

- Učenici su prepoznali kvalitetu obrazovanja koju im nudi Elektrostrojarska škola. Svake godine u našu školu upisuje se sve više odličnih i vrlo dobrih učenika, što znači da su prepoznali kako im se nude znanja s kojima će bez problema upisati željene fakultete ili pronaći posao u struci što je u vremenima kada je toliko ljudi bez posla izuzetno važno – komentirao je Kos.

Potvrda kvalitetnog rada su i rezultati koje učenici postižu na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Spomenimo da su ove su godine učenici Branko Milec i Marko Grozdek na 4. Olimpijadi mehatroničara u Plovdivu (Bugarska) u konkurenciji od 11 ekipa iz 9 zemalja osvojili 2.mjesto sa odličnih 92,8 od mogućih 100 bodova.

Objasnio je kako ključ uspjeha leži prvenstveno u izuzetno motiviranom timu profesora koji mogu, znaju i žele učenicima prenijeti teorijsko, a prije svega i praktično znanje.

- Nama je važno da učenici dobiju praktična znanja i vještine kojima će znati rješavati probleme i razvijati svoju inovativnost i kreativnost - objašnjava Kos.

- Osim tehničkih znanja i vještina, izuzetno nam je važna i odgojna komponenta tj. učenike odgajamo i učimo ih moralnim vrijednostima, jer samo tehničko znanje bez moralnih vrijednosti je opasno znanje – smatra Kos.

- Kako bi držali kvalitetu nastave na najvišem nivou mi neprekidno nabavljamo najsuvremeniju opremu, a velika pažnja pridaje se i stručnom usavršavanju profesora – nastavio je Kos.

Spomenimo i da su za učenike Elektrostrojarske škole osim redovne nastave osigurani i brojni dodatni izborni i fakultativni sadržaji. Tako učenici imaju mogućnost učenja stranih jezika (engleski, njemački, talijanski, francuski) te steći njemačku jezični diplome (DSD, Deutsches Sprachdiplom). Učenici koji su položili drugi stupanj Njemačke jezične diplome imaju dovoljno znanja njemačkog jezika za studij na nekom od njemačkih sveučilišta i ne moraju polagati ispit iz njemačkog koji je inače obavezan pri upisu na studij u Njemačkoj.

Osim učenja stranih jezika učenici mogu u izbornoj nastavi učiti dodatne sadržaje: kao što su robotika, računalne mreže (CISCO certifikat), obnovljivi izvori energije, ECDL (Europska računalna diploma), izrada web stranica, 3D dizajn i modeliranje itd.

Kos je objasnio je da škola koristi novce iz EU projekta za stručno usavršavanje i mobilnost profesora u zemljama EU.

- Uspješno smo proveli projekt mobilnosti gdje je u Njemačkom gradu Leipzigu dva tjedna na stručnom usavršavanju bilo 8 učenika i 6 profesora. Trenutno provodimo IPA projekt „Fleksibilnim učenjem i inoviranjem kurikuluma prema tržištu rada“ iz kojeg će škola nabaviti opremu u području obnovljivih izvora energije, automatizacije i pametnog zgradarstva, a profesori će proći stručna usavršavanja i steći EU certifikate – objasnio je Kos.

Ovo je škola na koju bi se u mnogim stvarima mogle ugledati i druge škole, a najvažnije je da su sami učenici prepoznali ono što im ona nudi. Upisom u Elektrostrojarsku školu učenicima se pružaju velike i široke mogućnosti za učenje, napredovanje, putovanje i usavršavanje u zemlje EU te upis na najbolje fakultete i zaposlenje.

Komentari