Instant opijanje trend među maloljetnicima

Objavljeno: 18.12.2010. 16:09

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: ilustracija

Od 226 učenika u OŠ I. K. Sakcinskog u Ivancu, njih čak 209 probalo je alkohol. Više od trećine alkohol je prvi put pilo kad su bili stari između 7 i 10 godina, a prvu su čašicu gotovo u polovini slučajeva dobili od roditelja.

Ovi zabrinjavajući podaci rezultat su istraživanja o konzumiranju alkohola među učenicima od 13 i 14 godina u navedenoj školi, a iznijela ih je Franciska Lančić, na konferenciji Savjeta za zdravlje Varaždinske županije održanoj povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Objasnila je kako je najveći problem s alkoholom i cigaretama to što su lako dostupni i legalni.

- Nakon što nabave alkohol djeca se pokušavaju što brže napiti. Njih nekoliko se nađe i flaša samo ide ukrug – rekla je dr. Lančić te istaknula kako je u posljednjih mjesec dana na taj način pila gotovo polovica intervjuiranih učenika koji su sudjelovali u većem EU istraživanju.

To je istraživanje provedeno u 30 europskih zemalja, a ispitano je i 5000 hrvatskih učenika.

Zasad ipak više piju dječaci no od 1997. učestalost konzumiranja alkohola kod djevojčica porasla je čak četiri puta. Djeca najčešće piju iz znatiželje ili da se osjećaju "haj", a oko petina maloljetnika pije da zaboravi probleme

Podsjetimo, nedavno smo pisali o problemu alkoholizma kod žena koji isto bilježi dramatičan porast, o čemu više možete pročitati ovdje.

Dr. Lančić upozorila je i na negativan učinak promidžbe alkoholnih pića.

- Reklame za pivo na televiziji toliko su česte da imate osjećaj da će vam pivo izletjeti u ruke ravno iz TV-a, a jinglovi koji se vrte uz te reklame imaju takav učinak da svaki put kad ih čujete nesvjesno pomislite na pivo. Za djecu, koja nekritički upijaju poruke reklama to je posebno varljivo – upozorila je dr. Lančić.

Prve informacije o štetnosti pijenja alkohola djeca uglavnom dobivaju u školi, dok je obitelj po rezultatima ovog istraživanja, tek na trećem mjestu.

- Trebalo bi osnažiti ulogu roditelja i obitelji u borbi protiv alkoholizma među djecom jer obitelj je mjesto gdje dijete uči one osnovne obrasce ponašanja. Ako u obitelji ima alkoholičara ili članova s većom sklonosti pijenju i dijete će najvjerojatnije početi piti – zaključila je dr. Lančić.


Komentari