praksa koja će se nastaviti

ISPITNI CENTAR potvrdio očekivanja - pisanje mature na jednom mjestu donijelo značajne uštede

Objavljeno: 18.07.2018. 12:50

Zadnja izmjena: 18.07.2018. 13:00

U Županijskoj palači održan je radni sastanak na temu pilot-projekta državne mature iz izbornih predmeta, koja je ove godine po prvi puta i jedino u Varaždinskoj županiji održana na jednome mjestu, u Ispitnom centru Varaždin, smještenom u varaždinskoj Prvoj gimnaziji, a rezultati su potvrdili da je to bila odlična ideja. 

Provedba pilot-projekt državne mature iz izbornih predmeta u ljetnom roku na jednome mjestu, u Ispitnom centru Varaždin umjesto u matičnim školama učenika, pokazala je da je riječ o odličnom modelu koji je prošao bez ikakvih problema, a donio je značajne racionalizacije i uštede. 

Istaknuto je to na radnom sastanku ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivane Katavić i njezinih suradnika sa županom Radimirom Čačićem, pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavom Huđekom i njihovim suradnicima, predsjednikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimirom Mihalincem te ravnateljima i ispitnim koordinatorima svih srednjih škola uključenih u pilot-projekt.

- Možemo reći da imamo model koji je primjenjiv i funkcionira u praksi, a donio bi značajne uštede i na razini cijele Hrvatske. U Ispitnom centru Varaždin državna matura provedena je iz 15 predmeta za učenike osam srednjih škola iz Varaždina. Podijelili smo ukupno 786 ispitnih materijala i imali smo 184 dežurstva, a da je svaki učenik pisao ispit u svojoj školi, bilo bi potrebno čak 739 dežurstava. Da je riječ o značajnim uštedama, govori i podatak da su potrebni materijali došli u 24 kutije za svih 15 ispita za osam škola, a da nije bilo Ispitnog centra, tada bi bile potrebne čak 82 kutije. Uz to, sedam škola je bilo rasterećeno, učionice su im bile slobodne, nisu morali blokirati cijele hodnike zbog pisanja državne mature u jednoj učionici. Isto tako, primijetili smo i efekt socijalizacije učenika, a moram pohvaliti sve maturante čiji je odnos prema kolegama i ispitnim koordinatorima bio na najvišoj razini – rekao je ispitni koordinator s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin Zvonimir Lončar

Po istom modelu državna matura iz izbornih predmeta provest će se u Ispitnom centru Varaždin u jesenskom roku te u narednim školskim godinama. 

Komentari