župan regirao priopćenjem

Iz Ministarstva objavili tko financira učenicima besplatne udžbenike, a naše županije nema na popisu - reagirao župan Čačić

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.11.2018. 15:14

Zadnja izmjena: 23.11.2018. 15:14

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je priopćenje vezano uz financiranje besplatnih udžbenika za osnovne škole, a na popisu županija koje već svojim učenicima osiguravaju besplatne udžbenike nije se našla Varaždinska županija.

Na ovo je priopćenje reagirao i župan Radimir Čačić koji je rekao kako se besplatni udžbenici za učenike 33 osnovne škole, čiji je osnivač Varaždinska županija, osiguravaju putem jedinstvenog, kombiniranog modela razmjene, otkupa i dokupa novih udžbenika, koji Županija bez problema primjenjuje već niz godina, a za njih je ove godine izdvojeno 1,7 milijuna kuna, čime su osigurani besplatni udžbenici za više od 90 posto učenika županijskih osnovnih škola.

'' Ministarstvo može primjeniti model naše županije''

- U proračunu za 2019. godinu za tu se namjenu planira 1,94 milijuna kuna, a sve škole koje se prijave dobivaju komplet udžbenika koji propadaju školi. Roditelji na početku školske godine preuzimaju udžbenike uz potpisivanje Izjave o obvezi vraćanja neoštećenih udžbenika na kraju nastavne godine - izjavio je župan Čačić i dodao kako je ovim modelom osiguran kontinuitet korištenja udžbenika budući da se od učenika osmih razreda, koji su sudjelovali u razmjeni, otkupljuju udžbenici za 50 posto nabavne cijene. Na taj način učenici završnih razreda dobivaju povrat od oko 300 kuna..

Prema županovim riječima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja primjenom i ekonomski, i pedagoški dokazanog modela Varaždinske županije, za samo 50 milijuna kuna godišnje, može osigurati besplatne udžbenike za svu djecu u Hrvatskoj. - Sve to je moguće pod uvjetom da se, iz nama nepoznatih razloga, ne podilazi izdavačkim lobijima, i ne razbacuje novac građana nepotrebnom kupovinom svih udžbenika za svaku generaciju - poručuje za kraj župan. 

Komentari