manu chao 'zatukao' najveću binu

BURNE REAKCIJE Čehok: "12 godina smo radili bez gubitaka", Habuš: "Odustaje se od najveće bine"

Objavljeno: 18.11.2016. 14:02

Zadnja izmjena: 18.11.2016. 14:04

O poslovanju s minusom Špancirfesta danas smo već pisali, a svoj stav o tome, kao i službene brojke, dala nam je direktorica Turističke zajednice Grada Varaždina, Jelena Toth. Tako je najveći varaždinski festival ove godine poslovao s manjkom od 766 tisuća kuna. Iako smo taj podatak htjeli dobiti i nekoliko dana prije, na naše uporne pozive, nisamo dobivali odgovor.

Sad smo pitali što o minusu Špancirfesta misle kandidati za gradonečalnika Varaždina, odnosno aktualni gradonačelnik Goran Habuš, jedan potencijalni kandidat (nagađa se da bi se ponovno mogao kandidirati), bivši gradonačelnik Ivan Čehok, te kandidatkinja za gradonačelnicu Natalija Martinčević. Kandidat za gradonačelnika, Alen Kišić ispričao se što ne može dati komentar, jer je trenutno u Vukovaru.

Toth bila potrebna 'samo dva tjedna'?!

Podsjetimo i na prvi intervju koji smo napravili s tad novoizabranom direktoricom Turističke zajednice Grada Varaždina, Jelenom Toth, koja je izjavila kako su joj samo dva tjedna intenzivnog rada bila dovoljna za pripremu sveobuhvatnog turističkog programa Varaždina.

>>Prvi intervju nove direktorice Turističke zajednice u Varaždinu - ovo su planovi Jelene Toth

Manu Chao 'ubio' najveću binu

- Po stoti puta ću ponoviti, Špancirfest se financira na dva načina, jedan je direktna potpora novcima, a drugi je da prihod od svih terasa ide Turističkoj zajednici, ne Gradu. Učešće Grada u Španciru je daleko veće nego u Adventu. Ono što je problem Špancirfesta, nije financiranje od strane Grada, problem je bina u grabi (Stari grad) koja već nekoliko godina generira gubitke, a ove godine nije prodala ni broj ulaznica koji je bio predviđen - izjavio je Habuš te dodao kako je jučer na Vijeću turističke zajednice došlo do dogovora kako će se odustati od te velike gradske bine, a ubuduće će se osloniti na binu u Vili Bedeković te nekoliko manjih pozornica u gradu.

- Za koncert Manu Chao je bilo je predviđeno oko 10 tisuća ulaznica, a prodano je 5 900 ulaznica. Ako znamo da je samo taj koncert koštao 700 tisuća kuna onda je jasno gdje je problem.

"Averzija prema zidovima i ulaznicama"

Jedan od kandidata za gradonačelnika, Zlatan Avar, smatra kako je Špancirfest izgubio svoj "duh" te kako ljudi imaju averziju prema zidovima i plaćanju ulaznica za velike koncerte.

- Volio bih imati službeno izvješće pred sobom, prije nego nekog prozovem za odgovornost. Ono što mogu reći kao netko tko svake godine posjećuje festival je, da se treba vratiti na neplaćanje ulaznica za koncerte. Ili ćemo imati koncerte i manji broj posjetitelja ili onaj stari Špancir. Mora se naći mjera. 

Čehok: "12 godina bez gubitaka"

Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik, a prema nekim nagađanjima i potencijalni kandidat za gradonačelnika 2017., kazao je kako niti jedan Špancirfest u njegovih 12 godina u organizaciji nije poslovao s gubitkom

- Došlo je do smjene generacija i poslovanja u Turističkom uredu, ali nije se dogodila smjena upravljačke strukture s kvalitetnim idejama. Špancirfest treba osvježiti. Ovako nije prihvatljiv ni građanima, ni sponzorima. Špancirfest se pretvara u festival vrlo upitne kvalitete. Headlineri koji ne mogu privući više od dvije tisuće posjetielja, zidovi oko pozornica su bili potpuni promašaj te su uništili imidž festivala  - zaključio je Čehoč te dodao kako smatra da ti nije toliko kriva Jelena Toth, već vodstvo Grada. Također smatra da festival treba sadržavati više štandova, špancirera, djece, starijih, a takvo mišljenje dijeli i kandidatkinja za gradonačelnicu, Natalija Martinčević.

"Nije za sve kriva Toth"

- Nekoć sam bila predsjednica Turističke zajednice i upoznata sam sa svim programima festivala te sa cijelim procesom organizacije. Većina ugovora s izvođačima se sklapa do kraja prethodne godine. Dugo se radi i priprema. Govorim to u kontekstu da je Jelena Toth ustvari došla na već pripremljenu stvar i to je izuzima od potpune odgovornosti.

Martinčević također smatra da treba promijeniti čitav koncept festivala te da on treba imati domaći, varaždinski štih. 

- Bila sam svaki dan u gradu tijekom trajanja ovogodišnjeg Špancirfesta i bilo je puno manje posjetitelja nego prethodnih godina, kao i manje kućica. Treba se posvetiti domaćim obrtnicima, ugostiteljima i izvođačima - zaključila je.

Komentari