Kolarek Karakaš: Majčino mlijeko nije samo hrana za dijete

Objavljeno: 30.07.2015. 10:48

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Siniša Sović

Od 1. do 7. kolovoza u Varaždinskoj županiji održat će međunarodni tjedan dojenja.

Vlada Republike Hrvatske u svibnju ove godine je usvojila nacionalni Program za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016. godine, zbog stalnog pada stope dojene djece, kao i kratkog dojenja djece. U sklopu nacionalnog programa Varaždinska županija provodi međunarodni tjedan dojenja. On se provodi u suradnji s UNICEF-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

- Međunarodni tjedan dojenja provodi se da bi se raznim aktivnostima kako bi se doprlo do onih koje bi ta tema trebala zanimati. Svjedoci smo da ljudi ne razumiju važnost dojenja, a ono je na dobrobit majke, djeteta i društva u cjelini - rekla je Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije te otkrila zašto je majčino mlijeko važno za dijete.

- Majčino mlijeko kao zlatni standard nije samo hrana. Ono je dobro za zaštitu tijela majke i djeteta. Dijete je tako otpornije na mnoge bolesti, a najznačajnija je ljubav i povezanost prilikom dojenja - dodala je Kolarek Karakaš.

U sklopu međunarodnog tjedna dojenja od 1. do 7. kolovoza bit će postavljen štand kako bi se svi prisutni mogli educirati o važnosti dojenja.

Na sve rečeno nadovezao se dožupan Alen Kišić te zabrinuto istaknuvši sve veći trend depopulacije u Hrvatskoj i Varaždinskoj županiji.

- Protekle godine u Varaždinskoj županiji rođeno je 1459 djece, a umrlo je 2094 osoba. To je postotak od 69,2 posto što nas svrstava na samo dno u cijeloj Hrvatskoj. Nešto moramo poduzeti kako se taj negativni trend ne bi nastavio - rekao je Kišić.

Općine u Varaždinskoj županiji koje imaju više rođenih nego umrlih u protekloj godine su Beretinec, Petrijanec i Visoko, dok su ostale jedinice lokalne samouprave u minusu.

Komentari