čeka nas brže putovanje vlakom

Kreće realizacija velikog projekta brze pruge: trojica župana potpisala sporazum s HŽ-om

Objavljeno: 15.12.2017. 16:43

Zadnja izmjena: 15.12.2017. 17:06

Počinje realizacija velikog i zahtjevnog projekta brze pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Zaboka do Zagreba koja će omogućiti višestruko kraća putovanja sa sjevera Hrvatske do glavnoga grada. 

Prvi korak dogodio se upravo danas u Županijskoj palači gdje su sporazum o partnerstvu na projektu „Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske“ potpisali varaždinski župan Radimir Čačić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Krapinsko–zagorske županije Željko Kolar te član Uprave HŽ infrastrukture Nikola Ljuban.

- Već prvi pokazatelji govore o značaju ovog projekta, o njegovoj isplativosti i tome da Europa ima temelj sudjelovati s 85 posto. Projekt se odnosi na ukupno 60 kilometara pruge, a previđeni su elektrifikacija, izgradnja dva kolosijeka, kolodvora, stajališta, tunela te 17 kilometara potpuno nove pruge. To je prva nova pruga u Hrvatskoj o kojoj se razmišlja i prva koja se projektira, što je veliki pomak. Od 400 milijuna eura, koliko projekt ukupno vrijedi, oko 250 milijuna eura vrijedna infrastruktura izgradit će se upravo u Varaždinskoj županiji, što je najveći projekt ikad - istaknuo je Čačić.

- Potpisivanje sporazuma je prvi korak prema toj toliko željenoj modernizaciji željeznice, kako svih vas, tako i nas iz HŽ-a. U postojeću varaždinsku prugu nije bilo dugo ništa ulagano, a znamo svi što je značila za gospodarstvo i za ljude ovoga kraja. Nova pruga predviđa puno brži dolazak do Zagreba i povezivanje unutar same regije – rekao je Nikola Ljuban.

Nova pruga Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zagreb omogućit će da put od Varaždina do Zagreba traje svega 40 minuta, a od Čakovca do Zagreba manje od 50 minuta. Također, ovakva modernizacija željezničkog prometa ima veliki značaj i u lokalnom prijevozu jer će osim povezivanja većih gradova, omogućiti učestala i brza putovanja na posao i u školu velikom broju građana u našoj sjevernoj prometnoj podregiji.

Komentari