Koordinacija braniteljskih udruga Grada Ivanca objedinila programe rada svih članica

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 10.01.2016. 12:39

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: KBU Ivanec

Predsjedništvo Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca održalo je prvu ovogodišnju sjednicu na kojoj je razmatrano nekoliko tema, te su donesene odluka značajne za braniteljsku populaciju, te za društveni život ivanečke regije...

Prva tema o kojoj se raspravljalo bila je daljnja suradnja ivanečkih braniteljskih udruga, za koju je nakon dulje rasprave odlučeno da će biti nastavljena kroz predsjedništvo Koordinacije, u kojoj će i dalje biti predstavnici svih udruga.

Time je potvrđena odluka izvršnih tijela Hrvatskog časničkog zbora Ivanec, HVIDRA - e Ivanec i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec o nastavku suradnje. S obzirom na opsežan Plan i program rada, a temeljem dosadašnjih iskustava, procijenjeno je da je za njegovu što kvalitetniju organizaciju i provedbu potrebno proširiti predsjedništvo.

Tako su uz dosadašnje članove Vladimira Debeljaka, Ljudveka Cikača, Vjekoslava Špaca, Željka Đurina, Tihomira Šavorića i Milenu Golubić, u predsjedništvo predloženi i izabrani Zvonko Galić i Zdenko Horvat iz Hrvatskog časničkog zbora, Dražen Geček i Martin Lukavski iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, obitelji poginulih branitelja predstavljat će Kristijan Vusić i Boris Ribić, dok će još dva člana imenovati HVIDRA Ivanec.

Predsjednik i potpredsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Ivanca u narednom će periodu biti Ljudvek Cikač i Vladimir Debeljak, za tajnika je imenovan Dražen Geček, a nakon tih 'kadrovskih' odluka uskladio se Plan i program rada za 2016. godinu koji objedinjuje programe svih ivanečkih braniteljskih udruga.

Program je opsežan, sastoji se od petnaestak manifestacija u organizaciji braniteljskih udruga i udruga građana s područja Grada Ivanca, temelj mu je obilježavanje 25. obljetnice početka Domovinskog rata, a glavna će svečanost biti 17. i 18. rujna, kada će se nizom aktivnosti obilježiti 25 godina od oslobađanja vojnog objekta na Ivanščici, te pogibije Nine Severa.

Od ostalih aktivnosti u planu je održavanje predavanja o ulozi ivanečkih branitelja u Domovinskom ratu, te obilježavanje važnih, ali rijeđe spominjanih događanja iz hrvatske povijesti, poput međunarodnog priznanja ili prijema u Ujedinjene narode.

Također, i ove će se godine, ali u širem obimu nego lani, u Prigorcu održati Dan sjećanja na Josipa Magaša, zatim „2. memorijalni planinarski pohod u spomen na poginule branitelje Grada Ivanca“ u suradnji s Planinarskim klubom Ivanec.

U sklopu Dana grada Ivanca, ukoliko im to bude omogućeno, dio će se branitelja predstaviti sa svojim hobijima, poput kolekcionarstva, amaterskog bavljenja fotografijom, pčelarstvom i drugo. Nadalje, u suradnji s Lovačkim društvom "Šumski zec" Margečan obilježit će se Dan pobjede, dan domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja, a u Jerovcu i Žarovnici održati 11. memorijalni turnir u malom nogometu u spomen na poginule vukovarske branitelje.

Uz to, sudjelovat će se u obilježavanju dana sjećanja na poginule branitelje, te državnim i vjerskim blagdanima. Predsjedništvo je prihvatilo prijedloge Sabora i Središnjeg odbora UDVDR Ogranak Ivanec o upućivanju zahtjeva nadležnim institucijama o imenovanju ulica i javnih objekata po poginulim braniteljima, s kojim su upoznate i njihove obitelji, koje su podržale ovu inicijativu.

Zahtjev će biti upućen i Gradu Ivancu da se napokon riješi pitanje prostora u tzv. 'braniteljskoj zgradi', kako bi se udrugama omogućio kvalitetniji rad. Za realizaciju programa bit će potrebna znatna financijska sredstva, pa se, uz uobičajeni volonterski i materijalni doprinos organizatora, braniteljskih udruga, očekuje potpora Ministarstva branitelja i grada Ivanca.

Jednako tako, nastavit će se, a i proširiti, suradnja sa udrugama civilnog društva kako bi manifestacije bile što bolje organizirane i provedene, a u konačnici i financijski manje zahtjevne.

Raspravljao se i o nekoliko pojedinačnih slučajeva obitelji branitelja slabijeg socijalnog stanja kojima je neophodna pomoć, a koja će se pokušati ishoditi kroz humanitarne akcije, a posebice kroz suradnju s nadležnim institucijama.

Komentari