Kreće 370 milijuna kuna vrijedan natječaj za Opću bolnicu Varaždin

Objavljeno: 17.02.2015. 14:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Izvor: galerija-images/ob vz jpp

Dugoočekivani natječaj velikog projekta izgradnje i nadogradnje varaždinske kirurgije raspisat će se ovih dana, rečeno je u danas u Zagrebu na predstavljanju projekta JPP-a "Opća bolnica Varaždin".

- Narednih dana bit će raspisan natječaj kojim će se u Opću bolnicu Varaždin i Neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači uložiti gotovo pola milijarde kuna, a putem kojeg će privatni partner preuzeti obvezu financiranja, projektiranja, rekonstrukcije, izgradnje, dogradnje, opremanja, održavanja i upravljanja objektima. Ugovori s partnerima koji će biti izabrani na natječaju potpisat će se na 27 godina, što uključuje 2 godine pripreme i građenja te 25 godina održavanja i pružanja usluga, nakon čega bolnice ostaju u vlasništvu države - istaknuto je tijekom predstavljanja projekata javno-privatnog partnerstva  „Opća bolnica Varaždin“ i Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači, a u organizaciji Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija.

U varaždinskoj bolnici preuredit će se zgrada kirurgije, dok će bolnica u Popovači dobiti odjel najveće sigurnosti, prvi takav u Hrvatskoj.

Ministar zdravlja Siniša Varga napomenuo je da je model javno-privatnog partnerstva najbolji za dugoročno financiranje infrastrukture, jer se ovim modelom u kratkom roku mogu napraviti infrastrukturni uvjeti za vrhunsku uslugu pacijentima te osigurati europski uvjeti rada zaposlenicima u zdravstvu.

- Već postoje zainteresirani ulagači te vjerujem da ćemo transparentnim natječajem uspjeti dobiti najbolju cijenu za najam – istaknuo je Varga.

Predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija Josip Borak naveo je kako ukupna procijenjena kapitalna vrijednost ova dva projekta javno-privatnog partnerstva iznosi gotovo pola milijarde kuna pri čemu je projekt „Opća bolnica Varaždin“ vrijedan gotovo 370 milijuna kuna, a projekt NPB „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači gotovo 125,5 milijuna kuna.

Sanacijski upravitelj Opće bolnice Varaždin  Mladen Smoljanec rekao je kako je projektom javno-privatnog partnerstva predviđena dogradnja zgrade kirurgije, kao i adaptacija te sanacija i dogradnja spojnog hodnika između četiri objekta.

Pojasnio je kako će se dobiti devet novih operacijskih dvorana te općenito osigurati bolje liječenje pacijenta iz cijele regije, s oko pola milijuna ljudi te dodao da su već raspisane 23 specijalizacije za liječnike koji bi trebali raditi u novim prostorima.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo pokretanjem natječaja o javno-privatnom partnerstvu za dogradnju bolnice, odnosno kirurgije te pojasnio kako nakon zaprimanja zahtjeva za sudjelovanje, i odluke o sposobnim natjecateljima, slijedi poziv u drugi krug nadmetanja za odabir privatnog partnera.

Očekuje da će do 1. srpnja biti odabrani privatni ponuditelji, a na jesen potpisani i ugovori s privatnim građevinskim konzorcijima za financiranje, projektiranje, rekonstrukciju, izgradnju, dogradnju, opremanje, održavanje i upravljanje zgradom kirurgije i spojnim hodnikom Opće bolnice Varaždin te podsjetio kako projekt u potpunosti financira Ministarstvo kroz najam u idućih 25 godina.

Prezentaciji su prisustvovali i pomoćnik ministra zdravlja doc.dr.sc. Dragan Korolija – Marinić, saborski zastupnik Mario Habek, zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić, ravnateljica NPB „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači prim. Marina Kovač, dr. med. i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Varaždinske županije Ruža Jelovac.

{gallery}ob vz jpp{/gallery}

Komentari