Krinolina ljubavi za neraskidivu ljubav Varaždinkama i Varaždincima

Objavljeno: 02.12.2014. 14:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: TZ Grada Varaždina

Izvor: galerija-images/krinolina ljubavi

Turistička zajednica  grada Varaždina za dan grada poklonit će Varaždinu interaktivnu skulpturu-instalaciju pod nazivom Krinolina ljubavi, a Varaždince poziva da se od subote 6. prosinca uključe u sukreaciju nove turističke atrakcije.

Bogata prošlost Varaždina pruža neiscrpne mogućnost spajanja nasljeđa i  umjetničkog izražavanje suvremenih autora u varaždinskoj povijesnoj jezgri.  Na tome je tragu Turistička zajednica grada Varaždina, a na osnovu idejnog prijedloga mr. Ivana Meseka,  za sredstva potpore Hrvatske turističke zajednice kandidirala projekt izrade i postave interaktivne skulpture-instalacije pod nazivom Krinolina ljubavi. Hrvatska je turistička zajednica prihvatila projekt, te  ga u potpunosti finacirala, a  mr. Ivan Mesek  izradio je Krinolinu ljubavi.

Skulptura - instalacija visoka je 2,5 metara, a izvedena je  kao gusta metalna mreže vertikalnih i horizontalnih  linija koje formiraju oblik krinoline.  Ta će se mreža koristiti za stavljanje metalnih lokota u zavijet neraskidive ljubavi, odnosno za ceremonijal koji postoji širom svijeta kao već neka vrsta univerzalnog govora ljubavi. Posebnost ove varaždinske varijante je da se stavljanjem lokota na formu u obliku krinoline postupno formira skulptura koristeći element metalnog lokota.  Na taj  će način svaka osoba  koji postavi lokot postati  i su-kreator konačnog izgleda skulpture, koja je inspirirana tragičnom varaždinskom ljubavlju iz priče Ksavera Šandora Gjalskog Ljubav lajtnanta Milića.  Varaždinci i njihovi gosti Krinolinu ljubavi moći će  sukreirati od subote 06. prosinca od 11 sati,  kada će ona biti postavljena u Ulici Silvija Strahimira Kranjčevića.

Umjetnost u javnom prostoru bitan je dio kulturne slike Varaždina.  Osim interijera muzeja, galerija, kazališta i koncertnih dvorana,  koje posjećuje ciljana publika, otvoreni prostor aktivira širi krug publike te dodatno dinamizira život grada.  Gotovo svaka grana umjetnosti živi i na području varaždinske povijesne jezgre, što oplemenjuje svakodnevnicu Varaždinaca te podiže atraktivnost prostora i njegov turistički potencijal.

Prethodnih je godina Turistička zajednica grada Varaždina izvela  nekoliko  turističkih mini atrakcija  koje su oblikovnu umjetnost smjestile u javni prostor.  To su  klupa u obliku dravskih oblutaka,  smještena uz gradski vijećnicu, te rebrasta klupa u Ulic Ivana Padovca. Tu je i  tron, izrađen povodom 800 godina slobodnog kraljevskog grada Varaždina i smješten u Kranjčevićevoj ulici, te cimeri  koji su  postavljeni na nekoliko lokacija u  varaždinskoj povijesnoj jezgri.

Te takozvane male atrakcije uvelike su  doprinjele turističkoj ponudi grada, a njihov je efekt najvidljiviji na društvenim mrežama gdje fotografije posjetitelja  putuju globalnim virtualnim svijetom  te vjerodostojno i besplatno promoviraju Varaždin.

{gallery}krinolina ljubavi{/gallery}

Komentari