Lepoglavska čipka u suvenirnicama u Dubrovniku

Objavljeno: 21.03.2011. 08:24

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: croatia.hr

Protekla godina za lepoglavske čipkarice, članice Čipkarskog društva Danica Bresler, bila je izuzetno uspješna. Lepoglavske su čipkarice gostovale u svim dijelovima Hrvatske, a dobile su i ponudu da svoju čipku plasiraju u suvenirnice u Dubrovniku!

Prošlu godinu obilježila su brojna gostovanja lepoglavskih čipkarica u raznim dijelovima Hrvatske. Lepoglavske su čipkarice tako posjetile Đakovo, Đurđevac, Oroslavlje, Mariju Bistricu, Kastav, Dubrovnik, Lovran, Zagreb, Biograd na moru.

Prema pozivima koji iz dana u dan stižu na adresu Društva, interes za gostovanja čipkarica na raznim manifestacijama, pogotovo otkad je lepoglavska čipka uvrštena na UNESCO-vu listu, sve je veći tako da će i ove godine čipkarice Čipkarskog društva Danica Bresler, lepoglavsku čipku i njenu izradu ponovno predstaviti u mnogim krajevima Hrvatske.

Među gostovanjima posebno je istaknuto gostovanje i izložba u Dubrovniku na kojoj su, uz brojne Dubrovčane, interes za lepoglavsku čipku pokazali vlasnici dubrovačkih suvenirnica koji bi je željeli ponuditi stranim turistima. Ostvari li se ta suradnja, čipkaricama bi se otvorilo značajno tržište, što je, s obzirom na zasićenost tržišta u okolnim krajevima te u krajevima u kojima se također izrađuje čipka, važno za tržišni plasman lepoglavske čipke.

U tom nastojanju članice Društva tijekom godine, u dva će navrata boraviti na dubrovačkom području.

Ove godine, Lepoglava će bit u znaku jubilarnog, 15. međunarodnog festivala čipke za koji su članice Čipkarskog društva Danica Bresler, kako su istaknule na Skupštini, već sada spremne. Naime, uspješno su završile izradu zavjesa od čipke koje će, među ostalim čipkarskim eksponatima, biti predstavljene za vrijeme trajanja Festivala, od 22. do 25. rujna.

Gostima koji ranije, tijekom ovog proljeća i ljeta, posjete Lepoglavu bit će omogućeno upoznavanje s načinom izrade lepoglavske čipke. Naime, članice Društva organizirano će u tom vremenskom periodu izrađivati čipku u turističkoj kućici smještenoj u neposrednoj blizini lepoglavske župne crkve što će moći pratiti svi zainteresirani turisti.


lepoglava.net



Komentari