Lepoglavski učitelji u posjetu Pečuhu

Objavljeno: 24.10.2011. 10:38

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: lepoglava.net

Učitelji OŠ Ante Starčevića Lepoglava 14. listopada obilježili svoj dan stručnom ekskurzijom u Pečuh.

Grad Pečuh nalazi se na obronku planine Mecsek, u blizini granice s Hrvatskom. Oduvijek je bio multikulturalni grad s velikom koncentracijom nacionalnih manjina. Hrvata ima oko 10.000. Pečuh je i najveće sveučilišno središte u Mađarskoj.

Znamenitosti grada su katedrala sv. Bertalana, Biskupski dvor  iz 12. stoljeća, toranj Barbakán  iz 15. stoljeća, Sinagoga iz 1869. godine, Poštanski muzej, Muzej Janusa Pannoniusa, Muzej porculana Zsolnay, Muzej Victor Vasarely, Hrvatsko kazalište Pečuh, Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj i Kulturno društvo August Šenoa.

Neki od poznatih Hrvata koji su rođeni, živjeli i radili u Pečuhu su Zlatko Prica, slikar i akademik, Miroslav Krleža, književnik bio je polaznikom kraljevske kadetske škole u Pečuhu, Ivan Česmički, pečuški biskup, Branko Filaković, pjesnik, publicist i novinar.

Učitelji su nakon razgleda starog dijela grada i muzeja posjetili Osnovnu školu Miroslava  Krleže u Pečuhu. Dočekao ih je Gabor Györvári, ravnatelj škole koji je ujedno i predstavnik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj.

U sastavu škole su dječji vrtić, osnovna škola, gimnazija i učenički dom.  Učitelji su razgledali iznimno dobro opremljenu školu i razgovarali sa učiteljima i učenicima. Nastava je dvojezična, škola radi po mađarskom planu i programu, a  nacionalni predmeti (hrvatski jezik, povijest i geografija) uče se na hrvatskom jeziku. Školu pohađa 370 učenika.

Škola surađuje sa školama u Osijeku i Zagrebu. Ravnatelj OŠ Ante Starčevića Lepoglava Ratko Tomić, izrazio je želju za suradnjom škola i  uputio poziv  g. Györváriu na otvorenje obnovljene škole u Lepoglavi.

Komentari