bicikliranje uz Dravu i Muru do Mađarske

HAPPY BIKE Kreće projekt izgradnje biciklističke staze dugačke 100 km koja će povezati naš kraj s Mađarskom

Objavljeno: 31.01.2018. 08:46

Zadnja izmjena: 31.01.2018. 09:51

U utorak, 30. siječnja održana je u prostorima Grada Letenye konferencija vezana za projekt 'HAPPY BIKE Unlimited bicycle expereience along the Mura and Drava rivers' u kojem sudjeluju Letenye, Ludbreg, Prelog i Županijska Uprava za ceste Varaždinske županije. Projekt je odobren za sufinanciranje u okvirima Interreg programa prekogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske s ukupnim budžetom od  1.019.155,50 €.

Na konferenciji se govorilo o programu i prednostima projekta, a uvodne govore održali su gradonačelnik Grada Letenyea, Farkas Szilard, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, Tomislav Osonjački iz Županijske uprave za ceste te Petra Međimurec ispred Grada Ludbrega.

100 kilometara staze prolazit će kroz sve prirodne, kulturne i turističke znamenitosti

Sam projekt traje 20 mjeseci i odnosi se na izgradnju biciklističke infrastrukture koja će spajati Varaždinsku županiju, Međimursku županiju i Zala županiju u Mađarskoj ukupne duljine preko 100 kilometara, a prolazit će kroz sve prirodne, kulturne i turističke znamenitosti na navedenom području.

Da bi se to postiglo, potrebno je odraditi nekoliko koraka kao što je izgradnja dijelova staze i uspostava potrebne cestovne infrastrukture za što je zadužena Županijska uprava za ceste, dok su ostali partneri zaduženi za organizaciju različitih događaja, evenata i aktivnosti temeljem kojih će se napraviti uvjeti za stvaranje dugoročne biciklističke kulture na obje strane granice.

Ludbreg priprema teren na hrvatskoj strani

Grad Ludbreg nastupa u svojstvu partnera i zadužen je za implementaciju projekta na hrvatskoj strani, posebice na području Varaždinske županije, a aktivnosti se odnose na izradu promotivnih materijala, širenje vidljivosti projekta na području Varaždinske županije, organizaciju lokalnih i prekograničnih događaja za bicikliste, organizaciju radionica "Sigurnost u prometu za bicikliste, uspostavljanje mjesta odmora, info-mjesta, postavljanje informativnih ploča uz biciklističke rute i uređenje dijela lokalne ceste na području Ludbrega za uspostavu brdske biciklističke staze.

Biciklistička staza Grada Ludbrega prolazit će kroz naselja Hrženica, Poljanec, Vinogradi Ludbreški, Globočec, Ludbreg, Selnik, Sveti Đurđ te završiti ponovno u naselju Hrženica, na granici sa Međimurskom županijom, gdje će se spojiti s rutom Grada Preloga. Odmorišta s potrebnom opremom za bicikliste nalazit će se uzduž rute u naselju Sveti Đurđ, Selnik i Ludbreg.

Komentari