Majka šestero djece: Bilo je teških trenutaka, no sretni smo

Objavljeno: 09.01.2016. 16:44

Zadnja izmjena: 22.02.2016. 08:48

Foto: Siniša Sović

U dvorani Pastoralnog centra Varaždinske biskupije danas je održan tradicionalan božićno-novogodišnji susret s roditeljima petero i više malodobne djece.

U Varaždinskoj biskupiji ima 163 obitelji s petero ili više djece, majka šestero djece Zlatica Vrban iz Sigetca Ludbreškog sretna je zbog mnogobrojnosti svoje obitelji. 

- Bilo je teških trenutaka, ali kao obitelj ne osjećamo se zakinuti. Svi imamo talente, zdravi smo i uz vrijedan rad, normalno živimo – rekla je Vrban koja ima dva đaka i tri studenta, a jedno žensko dijete već je završilo fakultet.

- Kao roditelji smo materijalno i duhovno odgovorni za svoju djecu, a najvažnije je da smo sretni – dodala je Vrban.

Hrvatsko stanovništvo sve više stari, a Lijepa naša ima negativan prirodni priraštaj. Na taj problem upozorio je varaždinski biskup Josip Mrzljak.

- Demografsko pitanje je problem. Nije 5 do 12 nego 12,15. Mi kao Crkva želimo pomoći ljudima koji se boje života. Vidimo da u Hrvatskoj ima onih koji neozbiljno govore o tome, ali to je stvarno gorući problem. Vlada koja se formira shvatila je taj problem i mi želimo biti podrška – rekao je Mrzljak.

Podrška

Tradicionalnim božićno – novogodišnjim susretom pruža se tako podrška obiteljima s petero ili više djeca.

- Želimo okupiti obitelj i dati im podršku da nisu sami – rekao je ravnatelj Caritas Varaždinske biskupije Ante Šola koji je istaknuo da je preko Caritasa donirano 200 tona mandarina i jabuka širom Varaždinske biskupija. Također, Šola je rekao da još više napora treba uložiti u informiranje obitelji da odgovornije postupaju s resursima koji su im dostupni.

Obiteljima su tako dodijeljeni paketi s kućnim potrepštinama, a djeca su primila slatke pakete.

Istaknimo da je o temi "Prihvaćanje drugih" izlagao vlč. Damir Slamek, župnik u Orehovici, koji je pričao o iskustvu u radu s Romima.

Kako je bilo na tradicionalnom božićno - novogodišnjem susretu pogledajte u fotogaleriji Siniše Sovića. 

Komentari