sjednica sljedeće srijede

Županijska skupština odlučuje o 13 milijuna kuna kredita za Vodotoranj, polikliniku i psihijatriju

Objavljeno: 05.07.2018. 12:42

Zadnja izmjena: 05.07.2018. 13:21

Foto: Arhiva

Na jučerašnjem sastanku premijera i ministara sa županima u palači Varaždinske županije, varaždinski župan Radimir Čačić kao jedan od glavnih problema istaknuo je nemogućnost sufinanciranja EU projekata iz razloga što će sufinanciranje trenutno ugovorenih sredstava (245 milijuna kuna) biti teško gotovo koliko i jedan županijski proračun (70-ak milijun kuna).

Problem za Varaždinsku županiju je tim veći zbog nemogućnosti povrata sada već 34 milijuna kuna za projekte izgrađene prema JPP-u (škole, dvorane), pa su Županiji općenito smanjene mogućnosti financiranja odnosno sufinanciranja novih projekata. Na sljedećoj sjednici Županijske skupštine, zakazanoj za srijedu 11. srpnja, stoga će se već naći tri prijedloga zaduživanja u svrhu sufinanciranja, a odnose se na projekt energetske obnove Vodotornja te zgrada poliklinike i psihijatrije u Općoj bolnici Varaždin. Kada je riječ o Vodotornju, Županija bi se trebala zadužiti za 7,5 milijuna kuna kod HABOR-a, uz kamatu od 0,5 posto, 12-mjesečni poček, tromjesečne rate i rok otplate od 14 godina. Kada je riječ o poliklinici kredit od HABOR-a uzeo bi se pod istim uvjetima, a riječ je o iznosu od 3,2 milijuna kuna. Zgrada psihijatrije bi se također sufinancirala istim modelom kredita i kod iste banke, a potreban iznos je 2,3 milijuna kuna. Ukupna vrijednost energetske obnove psihatrije je 4,8 milijuna kuna, poliklinike 7,1 milijun kuna, a Vodotornja 13,9 milijuna kuna.

Proračunski manjak županije za 2017. godinu iznosi 11,1 milijun kuna, a u dokumentu koji će se naći na Skupštini okarakterizran je kao posljedica gospodarske krize i izostanka prihoda za projekte JPP-a od 2016. godine do danas. „Da nije bilo uštede od strane svih upravnih tijela (9,5 milijuna kuna) manjak bi bio još veći“, stoji u obrazloženju uz zaključak kako se manjak planira pokriti do 2020. godine od viška proračunskih prihoda i primitaka, dok konačno „zatvaranje“ pretpostavlja naplatu od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljem pokrenutog spora.

Komentari