Ministar turizma: Špancirfest je proizvod kakvog trebamo na kontinentu

galerija-images/ministar lorencin

Objavljeno: 27.08.2014. 15:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Varaždinskim festivalskim ulicama danas je prošetao i ministar turizma Darko Lorencin te s predstavnicima destinacija uključenih u projekt „Hrvatska 365“ održao treći koordinacijski sastanak.

Ministru Lorencinu ovo je drugi službeni posjet Špancirfestu, manifestaciji za koju je naglasio kako može biti ogledan primjer kako se stvara motiv dolaska u destinaciju, atrakcija i privlače gosti iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja.

Ovo je projekt kakvih trebamo još mnogo kako bismo produljili sezonu. Špancirfest je primjer inovativnog, zanimljivog i kreativnog turističkog proizvoda koji privlači turiste u destinaciju i stvara sadržaj izvan glavne turističke sezone i to na hrvatskom kontinentu – naglasio je ministar Lorencin.

Ministra su ugostili varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, varaždinski župan Predrag Štromar i predstavnici Turističke zajednice Grada Varaždina. Nakon obilaska Špancirfesta, ministar je održao treći koordinacijski sastanak s predstavnicima destinacija uključenih u program Hrvatska 365 (PPS), čiji je cilj produljenje sezone. Uz ministra na sastanku je sudjelovalo i novoizabrani direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić.

Na sastanku je utvrđeno da su neke destinacije već formirale destinacijske klubove, dok su preostale destinacije u samoj završnoj fazi, čime se postavlja operativna osnovica na razini regija. Također, definirani su programi studijskih putovanja novinara i agenata, termini prezentacija na inozemnim tržištima te završni detalji oko funkcioniranja podstranice Hrvatska 365, koja će proraditi sredinom rujna.

U programu Hrvatska 365 po prvi su puta destinacije formirane bez obzira na administrativne granice, konačno govorimo o kreiranju proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma, a jedan od uvjeta za uključenje u program je da sve na destinaciji radi do 15.10. Ovim projektom želimo da sustav bude praktičniji i konkretniji te da počne funkcionirati još bolje i drugačije. Pomak kojeg moramo ostvariti ovim projektom biti će utkan i u novi zakon o turističkim zajednicama, za kojeg će javna rasprava biti otvorena na jesen – rekao je Lorencin na radnom sastanku.

Zadovoljstvo uvrštenjem Varaždina u projekt „Hrvatska 365“ iskazao je i gradonačelnik Goran Habuš, a ministra je upoznao i s kandidaturom Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture.

Upoznali smo ministra sa strategijom turizma od 2014. do 2020., s našom kandidaturom za Europsku prijestolnicu kulture 2020. te s projektima s kojima krećemo u sve to i naravno zatražili od ministra podršku. Posebno zahvaljujem Vijeću Hrvatske turističke zajednice jer su i nas uvrstili u 22 destinacije u projektu „Hrvatska 365 dana“ zajedno s Varaždinskim Toplicama, sa Štrigovom i Toplicama Sv. Martin – istaknuo je Habuš.

{gallery}ministar lorencin{/gallery}

Komentari