Mladi Lepoglavčani na djelu u Ptuju

Objavljeno: 27.02.2012. 10:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: lepoglava.net

Petorica mladih Lepoglavčana predstavljali su svoju zemlju na međunarodnom seminaru u Ptuju od 17. do 23. veljače na kojem su osim Hrvata sudjelovali i mladi iz Litve, Turske i Slovenije.

Hrvatsku delegaciju tako su predstavljali članovi Nezavisne udruge mladih, Centra za mlade Lepoglava i Klub studenata grada Lepoglave, Davorin Špičko, Monika Hojsak, Alen Kostanjevec, Mario Žuliček i Martina Kečkan.

Riječ je o aktivnosti na projektu "Improving possible" u kojem kao partnerska organizacija sudjeluje Nezavisna udruga mladih, a koji je financiran s 12.857,00 eura u sklopu programa Mladi na djelu.

Na ovom seminaru koji je imao i elemente razmjene mladih i povećanja interkulturalnosti, mladi su iz ove četiri zemlje predstavili politike zapošljavanja i aktivnosti na tržišta rada u svojim zemljama. Kao odgovor na trenutnu katastrofalnu sliku mladih na burzama rada diljem Europe, predstavljene su aktivnosti u sklopu europskih projekata putem kojih mladi imaju priliku steći neformalno radno iskustvo.

Sudionici su između ostaloga naučili kako najbolje primijeniti mnoge alate za najbolje predstavljanje poslodavcima, a s obzirom na činjenicu kako je ovo bio i multikulturalni projekt, sudionici su sudjelovali u najvećoj tradicionalnoj manifestacija Ptuja – Kurentovanju.

Riječ je o najvećem slovenskom Fašniku i jednom od većih u ovom dijelu Europe. Karakteriziraju ga „Kurenti“ koji su slovenska verzija lončara, a mladi iz ove četiri zemlje imali su čast pratiti festival iz gradske vijećnice zajedno s ostalim uzvanicima iz Europe.

Da je riječ o važnom projektu pokazao je i tamošnji župan Štefan Čelan koji je primio sudionike projekta u županijskoj vijećnici te zajedno s njima sudjelovao u tiskovnoj konferenciji. Župan je, nakon kratkog upoznavanja sudionika s poviješću Ptuja, mladima rekao kako se nada da će se glas o ovoj razmjeni čuti daleko i da će se nešto promijeniti u glavama europskih čelnika jer je to neophodno u nastojanju da mladi dobe priliku o kojoj dugo sanjaju.

Ova razmjena sasvim sigurno je pomogla mladima u upoznavanju ostalih kultura, zbližavanju s ostalim narodima, ali i poboljšanju korištenja engleskog jezika budući da se cijela komunikacija odvijala upravo na tom jeziku. Na kraju, uz razmjenu kontakata među sudionicima i organizatorima najavljeni su već i novi projekti.

- Neki od njih su već u pripremi, za neke se tek javila ideja, ali sasvim sigurno da će nakon ovog seminara suradnja biti puno lakša pa se nadamo da će se još više europskog novca sliti u Lepoglavu. Ovog puta za mlade i njihov razvoj – kazao je Mario Žuliček iz NUM-a.

Komentari