Na Svjetski dan svjesnosti o limfomima Varaždin će se povezati s pet hrvatskih gradova

Objavljeno: 09.09.2015. 09:21

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: Arhiva eVaraždin.hr

Svjetski dan svjesnosti o limfomima (World Lymphoma Awareness Day – WLAD) - od 2004. godine svake se godine obilježava u cijelome svijetu i posvećen je podizanju svjesnosti o ovim zloćudnim tumorima u smislu prepoznavanja simptoma, ranog dijagnosticiranja i liječenja.

Obilježit će se i u Varaždinu, 15. rujna 2015. godine, s početkom u 17.00 sati u prostorijama tvrtke Calzedonia Croatia, Jalžabet, M. Mlinarića 3 (DUCAL). Ujedno, istog dana, u vremenu od 10 do 12 sati, u Varaždinu na Franjevačkom trgu, bit će postavljen informativni štand na kojem će se građani moći informirati o tim teškim bolestima.

Za obilježavanje ovoga dana, Hrvatska udruga leukemija i limfom video vezom uživo će povezati šest hrvatskih gradova, Zagreb, Donji Miholjac, Zadar, Slavonski Brod, Split i Varaždin. U svakom gradu okupit će se  bolesnici, njihove obitelji i liječnici koji sudjeluju u liječenju limfoma.

U svakome gradu prenosit će se predavanja iz Zagreba, a prema Zagrebu će iz drugih gradova biti upućena pitanja i komentari. Prijenos će se izravno moći pratiti na web stranicama HULL-a www.hull.hr i na  YouTubu (link u pripremi).

Limfomi su zloćudni tumori koji nastaju iz stanica sustava zaduženog za obranu organizma, spadaju u deset najčešćih zloćudnih tumora. Njihova je učestalost stalno u porastu, a pogađaju osobe oba spola, mlade i djecu. Iako se suvremenim metodama velik broj limfoma može zaliječiti, a jedan dio i izliječiti, i dalje značajan broj bolesnika umire od ove bolesti.

Unatoč činjenici da u svijetu milijun ljudi živi s limfomom i svakoga dana bude 1000 novodijagnosticiranih osoba, jedno je međunarodno istraživanje pokazalo da na pitanje poznaju li svoje limfne čvorove, samo je polovica (49 posto) odgovorila potvrdno. 52 posto ispitanika znalo je vrlo malo ili ništa o limfomima iako su čuli za tu bolest, a dvije trećine ispitanika (67 posto) nije znalo da su limfomi vrsta zloćudne bolesti i da je njihova pojavnost (incidencija) među najbrže rastućima u svijetu.

Zadnjih godina je upotreba novih, razmjerno skupih lijekova, značajno poboljšala prognozu bolesnika s limfomima, tako da danas umire i do 40 posto manje bolesnika s pojedinim vrstama ovih bolesti nego ranije. Broj novih lijekova za liječenje limfoma sve više raste, a tako i njihova cijena.

- Ekonomska kriza i restriktivna politika prema zdravstvu u Hrvatskoj, ne samo što ne omogućava uvođenje novih, već prijeti da će onemogućiti i korištenje lijekova koji se već koriste, što može ugroziti živote novooboljelih. Stoga je vrlo važno u javnosti podići svjesnost o limfomima, o znacima i simptomima bolesti te mogućnostima liječenja jer to mnogima može spasiti život - smatraju u HULL-u.

Varaždinska podružnica HULL-a obilježit će i Svjetski dan kronične mijeloične leukemije (KML) 22. rujna tako da će na FGranjevačkom trgu ponovno postaviti informativni štand u vremenu od 10 do 12 sati.

Komentari