Na zagrebačkom Županijskom sudu počinje suđenje Ivanu Čehoku i drugima

Objavljeno: 03.02.2015. 14:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Arhiva

Na Županijskom sudu u Zagrebu u srijedu počinje suđenje bivšem varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku, varaždinskim poduzetnicima Davoru Patafti, Tomislavu Kezelju i Hrvoju Vojvodi te bivšoj članici uprave  Pataftine T7 Grupe Narcisi Huljev. Državno odvjetništvo tereti ih da su se udružili te Grad Varaždin oštetili za 51 milijun kuna...

Ivana Čehoka se tereti da je kao gradonačelnik Varaždina, od kraja 2007. do lipnja 2011. godine, kada je uhićen, pogodovao tvrtkama u vlasništvu poduzetnika Davora Patafte u poslovima s Gradom Varaždinom i gradskim tvrtkama.

Predmet optužnice su poslovi zbrinjavanja komunalnog otpada i kupnje zemljišta za program poticane stanogradnje te posao zajedničkog ulaganja u varaždinsku zračnu luku.

Tomislava Kezelja, bivšeg direktora komunalne tvrtke Varkom, tereti se da je pomogao u zaključivanju posla kojim je Pataftinoj tvrtki T7 VIS omogućen posao zbrinjavanja baliranog i komunalnog otpada u pogonu za mehaničko-biološku oporabu otpada.

Čehoka se tereti i da je osigurao da Grad Varaždin od Pataftinih tvrtki te tvrtke Ekos Holding u vlasništvu poduzetnika Hrvoja Vojvode kupi zemljište za program poticane stanogradnje po cijeni znatno većoj od tržišne.

Kako bi se realiziralo dogovoreno, članica uprave Pataftine T7 Grupe Narcisa Huljev je u dogovoru sa svojim šefom od građevinskog vještaka tražila da vrijednost zemljišta koja su prodavali i mijenjali s gradom procijeni po znatno većoj cijeni od tržišne.

Čehok je optužen i da je pogodovao Pataftinoj tvrtki Winair kako bi preuzela upravljanje varaždinskom zračnom lukom.

USKOK sumnjiči Čehoka da je osiguravao da procjenjene vrijednosti zemljišta te odluke o sklapanju poslova budu prihvaćene od strane nadležnih gradskih tijela.

Prema optužnici, Pataftinim tvrtkama je nezakonito pribavljeno i isplaćeno najmanje 37,2 milijuna kuna, dok su Varaždin i njegove tvrtke oštećene za najmanje milijuna 51 milijun kuna.

Pripremno ročište održano je u prosinca prošle godine, a suđenje počinje u srijedu od 9 sati na Županijskom sudu u Zagrebu.

Komentari