Na Židovskom groblju u Varaždinu školarci posadili jasenovačke lukovice šafrana

Objavljeno: 16.11.2015. 08:39

Zadnja izmjena: 23.02.2016. 13:47

Foto: M. Dretar

Prošlotjedno obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije bila je idealna prilika da se školarci iz varaždinskog kraja prisjete kako su 9. studenoga prije 75 godina uništavane sinagoge, razbijale trgovine i ljudi odvođeni u logore...

Židovsko groblje u Varaždinu poslužilo je kao idealno mjesto prisjećanja na te strašne dane. Stoga su se učenici triju škola, 3. i 4. OŠ te "Petar Zrinski" iz Jalžabeta okupili pred ulazom na groblje kako bi se upoznali s “Projektom Šafran“ koji se već godinama provodi u nekoliko škola s područja Varaždinske županije.

Naime, nakon što lukovice žutog šafrana dođu iz Spomen područja Jasenovac u škole, učenici ih zasade u školskim vrtovima i parkovima.

- Odlučili smo jasenovačke lukovice zasaditi na Židovskom groblju u Varaždinu. To je spomenik kulture, napušten i zaboravljen, a podsjeća na nestalu židovsku zajednicu, istu onu kakva je 1938. stradala u Kristalnoj noći u Njemačkoj. Fašisti su progonili Židove i pripadnike drugim manjina, a nažalost, takvih pojava ima i danas u našem hrvatskom društvu – upozorava prof. Milivoj Dretar, koordinator iz Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava.

Dodao je kako su posjetom Židovskom groblju u Varaždinu htjeli podsjetiti na prvi Judenfrei grad u NDH, jer je upravo zatiranje i zaborav židovske ostavštine nešto što su nacisti htjeli ostvariti.
Sadnja šafrana nije jedina aktivnost Udruge tokom studenog, jer već u srijedu 18. studenoga okupit će se učenici i njihovi učitelji na 4. izdanju projekta “Znanjem protiv mržnje“.

Projekt ima snažnu potporu Varaždinske županije, a ove godine partneri Udruge za edukaciju i promicanje ljudskih prava su Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke te Osnovna škola "Ivana i Antuna Kukuljevića" Varaždinske Toplice.

Očekuje se dolazak više od stotinu sudionika, a program će biti i više nego zanimljiv, ističu organizatori.

Komentari