Najbolja bučina ulja sjeverne Hrvatske 23. ožujka u Čakovcu

Objavljeno: 18.02.2012. 12:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Kako bi se podigla svijest o kvaliteti hrvatskih bučinih ulja i zdravstvenim blagodatima njegove konzumacije, od prošle godine Krapinsko-zagosrska, Međimurska i Varaždinska županija zajedno organiziraju sajam bučinog ulja. Prvi je prošle godine održan u Varaždinu, dok će drugi biti 23. ožujka u Čakovcu.

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i turizam Međimurske županije Danica Pošta istaknula je da će u čakovečkom Domu sindikata posjetitelji moći vidjeti i kušati ponajbolja bučina ulja s područja triju sjeverozapadnih hrvatskih županija.

Osim izložbe, organizirat će se i ocjenjivanje ulja, ove godine za razliku od prethodne, u dvije kategorije – hladno i toplo prešano ulje.

Radit će se dvije analize, kemijska i senzorna, a zainteresirani izlagači svoje uzorke moraju dostaviti do  20. veljače u Upravni odjel za poljoprivredu i turizam.

Predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački pak je istaknuo da je bučino ulje izrazito vrijedna namirnica, karakteristična za ovaj kraj.

- Unatoč tome što se kod nas proizvodi od 1924. godine, te ga mnogi koriste u prehrani, proizvod je to koji treba prezentirati i promovirati - rekao je Novački.

Zamjenica župana Varaždinske županije Blanka Glavica Ječmenica rekla je da je prošlogodišnja izložba u Varaždinu uspjela te da je ovaj projekt koji zajednički provode tri županije izuzetno dobar, te da vjeruje da će postati tradicionalan.

Predstavnica Krapinsko-zagorske županije, stručna suradnica u Upravnom odjelu za poljoprivredu Draženka Grah, istaknula je da, iako je s njihovog područja prošle godine sudjelovao samo jedan izlagač, osim promocije bučinog ulja, izložba je i prilika za podizanje svijesti kod građana o zdravstvenoj kvaliteti ovog proizvoda.

Prošle je godine na sajmu sudjelovalo pet izlagača iz Međimurske županije sa 7 uzoraka ulja, dok ih je za ovogodišnji manifestaciju već sad prijavljeno 10 sa 14 uzoraka. Ukupno, ove godine očekuje se između 20 i 25 izlagača.

Osim izložbe i ocijenjivanja, u sklopu sajma organizirat će se i prezentacije te stručno predavanje. Zainteresirani izlagači se još uvijek mogu prijaviti i to u Upravnom odjelu za poljoprivredu i turizam Međimurske županije.

Komentari