Nakon 12 godina varaždinski aerodrom dobiva novu horizontalnu signalizaciju

galerija-images/Iscrtavanje horizontalne signalizacije na varazdinskom aerodromu

Objavljeno: 09.09.2014. 08:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Nakon punih 12 godina, na uzletno-sletnoj stazi varaždinskog aerodroma bit će obnovljena horizontalna signalizacija. Radovi na njezinom iscrtavanju vrijedni više od pola milijuna kuna počeli su u nedjelju a izvodi ih varaždinski Crtorad...

Sukladno zahtjevima i odobrenim rokovima Agencije za civilno zrakoplovstvo (dalje ACZ), gradska tvrtka TD Varaždin Airport poduzela je zahvat iscrtavanja horizontalne signalizacije na uzletno-sletnoj stazi sa označavanjem okretišta za referentni zrakoplov Dash 8-Q400, na strani staze „34“, te obilježavanje parkirališnih mjesta na stajanci zrakoplova.

Kako doznajemo od Danijela Borovića, direktora TD Varaždin Airport, iako se od 2002. godine na aerodromu izmijenilo nekoliko koncesionara, tek sada se gradska tvrtka kojom rukovodi prihvatila ovog posla.

- U dogovoru s Gradom Varaždinom i gradonačelnikom Goranom Habušom koji nam je izašao u susret, uspjeli smo zatvoriti financijsku konstrukciju kako bi proveli ovaj nužan zahvat. Kao međunarodno certificirani aerodrom kodnog broja 3C, time ispunjavamo jedan od uvjeta nesukladnosti prema ACZ. Na pisti još postoje stare oznake koje se po dimenzijama i poziciji razlikuju od onih propisanih elaboratom odobrenim od strane ACZ. Njih moramo ukloniti, i iscrtati nove – pojasnio je Borović koji podsjeća da aerodromska uzletno sletna staza samo neupućenima nalikuje na prometnicu.

Naime, staza je dugačka 1.730 metara, ali zbog blizine obližnje prometnice i pruge, tj. radi povećanja visine zrakoplova u prilazu na slijetanje, ucrtani su izmaknuti pragovi u dubinu piste, koji je uvjetno „skraćuju“ za oko 450 metara.

- Riječ je o ogromnim površinama na koje treba iscrtati razne oznake, a samo uz vanjske rubove piste, cijelom dužinom uokolo ide neprekinuta crta širine 0,9 metara. Djelatnici Crtorada ucrtat će i posebne propisane oznake poput dodirnih i ciljnih točki dužine 45 metara i širine 6 metara. Za sve to, utrošit će se oko pet tona boje, ali će zahvaljujući tome aerodrom ostati u kodnom broju „3C“ i omogućavati polijetanje i slijetanje aviona koji mogu ukrcati do 70 putnika – zaključio je Borović, dodavši kako je aerodrom zatvoren isključivo tijekom izvođenja radova.

Trajanje iscrtavanja horizontalne signalizacije trajati će nekoliko dana, a ovisit će o vremenskim uvjetima jer podloga za bojanje mora biti suha, a za sušenje boje potrebna je i određena temperatura podloge.

U dogovoru s izvođačem radova, TD Varaždin Airport kao operator, uspio se prilagoditi korisnicima aerodroma, pa će oni tokom dana gotovo neometano moći izvoditi svoje predviđene letne operacije.    
{gallery}Iscrtavanje horizontalne signalizacije na varazdinskom aerodromu{/gallery}

Komentari