Nastavlja se projekt varaždinske kirurgije, prioritet i spinalni centar u Var. Toplicama

galerija-images/ministar zdravlja sinisa varga

Objavljeno: 03.09.2014. 00:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Projekt nadogradnje i rekonstrukcije varaždinske kirurgije prema modelu javno-privatnog partnerstva nastavlja se, a kako je istaknuo ministar zdravlja Siniša Varga tijekom današnjeg posjeta Općoj bolnici Varaždin, prioritet Ministarstva je i izgradnja spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama.

Ministar Varga održao je sastanak s ravnateljem Opće bolnice Varaždin Mladenom Smoljancem i predstavnicima Županije i Grada Varaždina, a potom je obišao i staru kirurgiju te istaknuo kako se sa svim planovima JPP-a što se tiče varaždinske kirurgije nastavlja.

Prihvatio sam poziv Varaždinske županije koja vrlo dobro pazi na zdravstvene subjekte koje ima pod svojom paskom. To su Opća bolnica Varaždin i sve ono što ide uz to. Upravo smo danas razgovarali o tome u samoj Županiji, vezano za Dom zdravlja, Zavod za javno zdravstvo i sve druge povezane subjekte. Izgradnja, nadogradnja i rekonstrukcija idu dalje, a još ćemo i vidjeti što se može dodatno učiniti. Sve bolnice koje su paviljonskog tipa, poput varaždinske bolnice, imaju probleme s energetskom učinkovitošću. Ono što mi možemo jest   napraviti monolitne bolnice, da pacijenti ne hodaju izvan bolnice kako bi obavili sve što je potrebno. Sve to nastojim napraviti u narednih godinu i pol dana – rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Varga se osvrnuo i na spajanje varaždinske bolnice s međimurskom, što će se provesti unatoč tome što je masterplan bolnica zasad zaustavljen.

Predviđa se spajanje varaždinske i međimurske bolnice, ali i svih bolnica u Hrvatskoj gdje se može i gdje je oportuno raditi funkcionalno povezivanje. Naime, tamo gdje je manji broj stanovnika, a vrlo skupa oprema, nastojat ćemo raditi na funkcionalnom povezivanju da maksimaliziramo i osoblje i opremu – najavio je ministar i dodao kako je imao sastanak s Hrvatskim liječničkim sindikatom te da je upoznat s problematikom o tumačenju kolektivnih ugovora.

Tu nema dileme, Povjerenstvo za tumačenje je dalo svoje jedinstveno mišljenje i pravorijek, prema tome sve bolnice su dužne sukladno tom pravorijeku i sukladno zakonu postupati – istaknuo je ministar.

Dotaknuo se i izgradnje spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama, za koji je rekao kako je top prioritet ovog Ministarstva.

Taj slučaj gledamo dvojako. Jedna su strana hrvatske potrebe po pitanju rehabilitacijskih kapaciteta, a s druge isto tako gledamo sve toplice koje su povezane u sustavu zdravstva Hrvatske i njihov potencijal u zdravstvenom turizmu. Jedna od mjera koje sad radimo je reorganizacija u samom ministarstvu gdje ćemo jednu cijelu upravu imati dediciranu za usluge zdravstva u turizmu, gdje će Varaždinske Toplice imati svoj značajni dio s obzirom na to da su jedna od okosnica same rehabilitacije u Republici Hrvatskoj koje imaju svoju povijest još iz rimskog doba. Isto tako, spinalni centar jedan je od top prioriteta u samom Ministarstvu za investicijsko ulaganje u narednom razdoblju – naglasio je Varga.

Rezultate šestomjesečnog poslovanja ujedinjene varaždinske bolnice ministru je predstavio ravnatelj Opće bolnice Varaždin Mladen Smoljanec.

Osim o nadogradnji i rekonstrukciji stare kirurgije, na sastanku je bilo riječi i o rezultatima prvih šest mjeseci kako su spojene bolnice u Varaždinu, Novom Marofu i Klenovniku, koji su zadovoljavajući i iznad očekivanja. Smanjeni su troškovi za osam posto, počeli smo fakturirati više od limita, znači radimo preko limita koji nam je HZZO-trenutno dodijelio, što znači da kad se bude plaćalo po učinku, ova bolnica će dobro proći – istaknuo je Smoljanec.

S rekonstrukcijom i nadogradnjom varaždinske kirurgije, trebalo bi se započeti u lipnju ili srpnju iduće godine, nakon što se provede postupak javne nabave i odabere privatni partner.

Jučer smo dobili pismo da Ministarstvo zdravlja prihvaća kompletnu dokumentaciju javno-privatnog partnerstva za nadogradnju kirurgije. Kroz sljedeća dva do tri tjedna imat ćemo završen komparator, koji će potvrditi je li jeftinije ići modelom JPP-a ili klasičnim modelom, a kad to dobijemo onda opet potpisujemo drugi sporazum, ako je JPP jeftiniji model, onda idemo prema tom modelu. Očekujemo da će natječaj biti vani do kraja prosinca, a nakon četiri do pet mjeseci izbor privatnog partnera te početak izgradnje   u lipnju ili srpnju iduće godine. Investicija je vrijedna oko 300 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je vrijednost opreme oko 170 milijuna kuna – rekao je varaždinski župan Predrag Štromar.

{gallery}ministar zdravlja sinisa varga{/gallery}

Komentari