Nezaposlenost u studenom na varaždinskom području manja za 2,1 posto

Objavljeno: 05.12.2014. 17:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - arhiva eVaraždin

Nezaposlenost je na varaždinskom području u studenom ove godine smanjena za 2,1 posto u odnosu na listopad, a u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Varaždin nalazi se 8.612 nezaposlenih osoba.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, u studenom je nezaposlenost bila manja za 21 posto, naglasila je Jasenka Hutinski, predstojnica HZZ - PU Varaždin.

- U studenom je ponovno došlo do laganog smanjenja nezaposlenosti, što ipak znači da se određene gospodarske aktivnosti događaju u našem gradu, odnosno županiji. Nešto više od dva posto je smanjena nezaposlenost, a ako uspoređujemo isti period prošle godine, to je čak za dvadeset posto manja nezaposlenost. Naravno da je jesensko vrijeme vrijeme kada se značajan broj osoba koje su bile u sezonskim poslova vraća na Zavod za zapošljavanje, a bila je nešto manja i potreba poslodavaca za novim zaposlenicima, tako da je u evidenciju ušlo negdje oko 100 osoba više nego što smo uspjeli zaposliti - rekla je Hutinski.

Prema podacima HZZ-a, zbog gubitka radnih mjesta, odnosno direktno iz radnog odnosa, u evidenciju su prijavljene 664 osobe, dok su tijekom studenog zaposlene 562 osobe.

- Najtraženija zanimanja su bila u proizvodnim djelatnostima, dakle u proizvođačkoj, radno-intenzivnoj industriji, to su prije svega poslovi šivača, bilo da se radi o tekstilu ili kožarstvu, zatim nešto u građevini, ugostiteljstvu, ali isto tako i u zdravstvu - napomenula je Hutinski. Naime, u studenom su najtraženiji bili šivači, konobari, kuhari, doktori medicine, diplomirani pravnici i elektromehaničari.

Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji (24,5%), obrazovanju (20,2%), građevinarstvu (11,7%), trgovini (9,2%) i uslužnim djelatnostima (7,2%). Prijavljeno je ukupno 445 slobodnih radnih mjesta, što je 51,5% manje nego u listopadu 2014. te 15,1% manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

- Najviše slobodnih radnih mjesta bilo je u prerađivačkoj industriji, na koju se uvijek odnosi negdje između 30 i 40 posto prijavljenih slobodnih radnih mjesta - dodala je Hutinski prezentirajući najnovije podatke o stanju na tržištu rada Varaždinske županije.

Komentari