Ni naši domaći političari nisu imuni na kredite: Rate u "švicarcima" rasle im i za 1500 kuna

Objavljeno: 10.09.2015. 18:42

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:25

Foto: eVaraždin.hr

Dužničkom ropstvu građana koji su svoje kredite podigli u švicarskim francima uskoro bi mogao doći kraj, a svi se nadamo da će se ova noćna mora zbog koje su mnogi spali na sam rub siromaštva, uskoro prekinuti. 

Naime, Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedloge zakonskih izmjena za rješenje problema kredita u švicarskim francima njihovom konverzijom u kredite vezane uz euro, i to na način da se položaj korisnika izjednači s položajem u kojem bi bili da su uzeli kredit u eurima.

Mnogi naši sugrađani "zapeli" su s kreditima u švicarskim francima, neki od njih su već i otplatili preplaćeni kredit, a mnogi su odahnuli kada je Vlada krajem siječnja ove godine, na hitnoj sjednici zamrznula tečaj franka na 6.39 kuna.

Tada je bilo jasno da je to samo privremena mjera, a sad Vlada predlaže da se kroz izmjene dvaju zakona - o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju - Vlada predlaže konverziju kredita u "švicarcima" i s valutnom klauzulom na dobrovoljnoj bazi, ovisno o odluci potrošača, i to za sve kredite u "švicarcima" koji su u otplati, koji su prodani ili na bilo koji način ustupljeni trećoj strani, no ne i za kredite koji su redovno ili prijevremeno otplaćeni.

S ovim mjerama slaže se ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, koji i sam ima kredit u švicarskim francima. Kredit je digao 2008. godine, a u jednom trenutku početna rata porasla mu je za više od 1200 kuna.

- U jednom trenutku je rata porasla i za više. No, bez obzira na to što sam i ja korisnik takvog kredita, mislim da je ovo rješenje koje predlaže Vlada najkorektnije jer lišava banke nepravedne ekstra zarade. Ispravlja se na neki način pohlepa banaka - smatra Bilić i dodaje kako je ovaj način koji predlaže Vlada ujedno i najpošteniji prema građanima koji su digli kredit u eurima.

A osim ludbreškog gradonačelnika, kredite u danas omraženim "švicarcima" digli su i drugi naši lokalni političari. Ni oni, kao i većina naših sugrađana, nisu imuni na kredite. Uvidom u njihve imovinske kartice objavljene na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, većina naših političara ima kredit u eurima.

Onaj u švicarskim francima imaju varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, zamjenik župana Alan Košić i toplička gradonačelnica Goranka Štefanić koja je, kako kaže, srećom ove godine kredit otplatila.

- Hvala bogu, ove godine u lipnju sam otplatila kredit u švicarskim francima i riješila sam se toga. Rata mi je u jednom trenutku porasla za nekih 600 do 700 kuna. Iako sam otplatila sve, s obzirom na ove nove mjere vidjet ću sa svojim odvjetnicima hoću li tražiti povrat novaca - doznali smo od Štefanić.

Zamjenik župana Alan Košić također je plaćao "divljanja švicarca", a rata kredita kojeg je digao 2007. godine mu je porasla maksimalno za nekih 700 do 800 kuna. Smatra da je konverzija svih kredita u valutu euro pozitivna jer je ionako sve vezano uz euro.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš još uvijek otplaćuje kredit u švicarskim francima koji je, kao i Košić, digao 2007. godine.

- Da, i ja sam jedan od tih koji imaju kredit u švicarskim francima. Moram reći da mi se rata poprilično povećala, ali kredit se mora plaćati, tako da sve otplaćujem redovito - rekao je Habuš.

Vladin prijedlog rješavanja problema kredita u švicarskim francima ne podržava šef HDZ-a Tomislav Karamarko, kojeg je aktualni premijer Zoran Milanović prozvao, između ostalog i agentom banke te rekao kako je šef HDZ-a za tzv. crnogorsko rješenje.

- Nisu radili ništa. To je bio posao Vlade i Sabora. Mi smo ga rješavali u koracima. Sada mi netko  i to predsjednik HDZ-a koji želi voditi Hrvatsku kaže da je za crnogorsko rješenje. Ja nemam nikakvu mržnju prema Crnoj Gori, za razliku od mnogih njegovih, ali Crna Gora i Hrvatsku nisu isto. Hrvatska je veća država, ona to može i mora napraviti. Mi to radimo za građane, a kad se banke budu žalile, onda bar znamo tko će biti njihov agent u Hrvatskoj, Karamarko! - rekao je Milanović gostujući u dnevniku HRT-a.

Komentari