Novi Marof: Do 11.30 sati glasovali svi kandidati, odaziv 20,25 posto

Objavljeno: 08.03.2015. 13:08

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: galerija-images/izbori kandidati

Otvaranjem 30 biračkih mjesta danas u 7 sati u Novom Marofu su započeli prijevremeni izbori, na kojima 11.153 građana s pravom glasa bira gradonačelnika i članove gradskog vijeća.

Do 11 sati glasovali su svi kandidati za gradonačelnika, Darko Hrenić, Dragutin Košćak i Boris Ravić u Novom Marofu, a Siniša Jenkač i Vilim Čikan – Kava na biračkom mjestu u Ključu.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva do 11.30 sati na izbore se odazvalo 20,25 posto građana, a oni koji još nisu glasovali, svoju demokratsku dužnost mogu ispuniti do 19 sati.

Rezultati prijevremenih izbora biti će poznati iza 20 sati, a tijek glasovanja možete i dalje pratiti na portalu eVaraždin koji vam navečer donosi i prve poznate rezultate.

Osim u Novom Marofu, Vlada je prijevremene izbore raspisala u 17 jedinica lokalne samouprave, koje nisu u propisanom roku donijele proračune za ovu godinu, kao ni odluke o privremenom financiranju.

Vlada je raspustila njihova predstavnička tijela te dužnosti razriješila gradonačelnike i načelnike i njihove zamjenike.

Gradske i općinske vjećnike građani će birati s kandidacijskih lista, dok gradonačelnike i načelnike općina biraju izravno, većinom glasova birača koji su glasovali.

Za novog čelnika biti će izabran kandidat koji osvoji više od 50 posto glasova.

Ako nitko od kandidata ne dobije potrebnu većinu, dva tjedna kasnije održat će se drugi izborni krug, u koji ulazi dvoje kandidata s najviše osvojenih glasova.

U drugom krugu izabran je kandidat koji osvoji više glasova, no dogodi li se da dobiju jednaku podršku, održat će se i treći izborni krug.

U slučaju da načelnik općine ili gradonačelnik ne bi bio izabran ni u tom krugu, izborni postupak ponovio bi se u cijelosti.

{gallery}izbori kandidati{/gallery}

Komentari