Novi tečajevi za energetske savjetnike u školama

Objavljeno: 21.02.2012. 14:00

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Od 22. veljače do 1. ožujkagodine u Varaždinu će se u sklopu UNDP-ovog projekta "Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj" i sustavnog gospodarenja energijom u hrvatskim gradovima i županijama provoditi drugi ciklus edukacije za energetske savjetnike.

Bit će educirano čak 26 novih djelatnika varaždinskih osnovnih škola, što će zajedno s polaznicima prvog tečaja održanog u siječnju u konačnici predstavljati gotovo šezdeset educiranih energetskih savjetnika iz varaždinskih osnovnih i srednjih škola.

Polaznici tečaja su osim djelatnika škola i zaposlenici lokalnih i regionalnih uprava s predznanjem iz područja strojarstva, elektrotehnike, građevine ili arhitektue, ukupno njih 36.

Kako se radi o osobama s temeljnim tehničkim predznanjem, tečaj je koncipiran na način da pruži uvid u sva tehnička znanja povezana s uporabom energije u zgradarstvu, na stručnoj razini.

Tečaj je i ovaj puta podijeljen u dva dijela od kojih svaki traje po dva dana.

U prvom dijelu obrađuju tematske cjeline poput toplinske zaštita zgrada, grijanja, ventilacije i hlađenja stambenog prostora dok se u drugom uči o pripremi potrošne tople vode i obnovljivim izvorima energije u kućanstvu, električnoj energiji u kućanstvima, ekonomici u energetici, energetskom pregledu zgrada te vještinama komunikacije.

Predavači na seminaru su renomirani stručnjaci iz navedenih područja.

Prvi dio tečaja održava se od 22. do 23. veljače u prostorijama Elektrostrojarske škole u Varaždinu, dok se drugi dio tečaja održava od 29. veljače do 1. ožujka, osim u Elektrostrojarskoj, i u varaždinskoj tvrtci Solvis.

Posljednji dan tečaja polaznici polažu test te ukoliko zadovolje dobivaju uvjerenje energetskog savjetnika.

Tečaj organiziraju Društvo za oblikovanje održivog razvoja – DOOR, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Inače, Varaždinska županija, već dugi niz godina provodi energetsku učinkovitost u svojim školama, te na taj način promovira obnovljive izvore energije kao energetsku budućnost.

 

Komentari