SVJETSKI DAN DJECE

Reformisti povodom Svjetskog dana djece: Obvezni smo djeci omogućiti ovo...

Objavljeno: 20.11.2022. 08:07

Zadnja izmjena: 20.11.2022. 08:15

NS Reformisti obilježavju današnji dan, Svjetski dan djece. U skladu s programskom orijentiranosti i istaknutim prioritetima javnih politika na obrazovanje i zdravstvo, dr. Mirjana Kolarek Karakaš, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i članica Gradskog vijeća Grada Varaždina i Zdravka Grđan, predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina podsjećaju zašto je danas Svjetski dan djeteta.

Svake godine 20. studenoga obilježavamo Svjetski dan djeteta kao podsjetnik na 1989. godinu kada je usvojena UN Konvencija o pravima djeteta. Konvenciju je do danas potpisalo 196 zemalja, među njima i Republika Hrvatska.

- Obavezni smo omogućiti djeci da rastu i razvijaju svoje sposobnosti, koriste svoje mogućnosti, dozvoliti im da izraze svoje mišljenje slušajući i njihov glas, usmjeravati ih svojim znanjem i iskustvom, izjavila je Dr. Mirjana Kolarek Karakaš, podsjećajući kako je predložila poseban proračun za djecu što je kasnije rezultiralo participativnim proračunom.

"Djecu i mlade treba staviti u fokus, prepoznati u njima potencijal, poticati ih na stvaranje boljeg svijeta za njih same ali i za nas. Naučiti ih donositi odluke preduvjet je njihove samostalnosti, samoodgovornosti i aktivnog sudjelovanja u socijalnim društvenim sferama." poručuju zaključno Grđan i Kolarek Karakaš.

Komentari