Održana radionica o poticanju povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća

Objavljeno: 10.01.2015. 12:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Varaždinska županija

Izvor: galerija-images/radionica zupanija

U Županijskoj palači održana je radionica o provedbi Programa „Poticanje povećanja energetske učinkovitosti zgradarstvu obiteljskih kuća“ s ciljem kvalitetne provedbe Programa i edukacije prijavitelja koji su zadovoljili uvjete za subvenciju.

Sudionike radionice je pozdravio zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić te im čestitao na pozitivnom rezultatu i ostvarivanju subvencije za realizaciju prijavljenih projekata.

- Moram istaknuti da se energetska učinkovitost nikako ne smije promatrati kao štednja energije jer ona uvijek podrazumijeva određena odricanja, dok učinkovita uporaba energije nikada ne narušava uvjete rada i življenja. Prema tome, može se reći da je energetska učinkovitost prvenstveno stvar svijesti ljudi i njihovoj volji za promjenom ustaljenih navika prema energetski učinkovitijim rješenjima – istaknuo je zamjenik Košić te dodao kako je Varaždinska županija i u proračunu za 2015. godinu osigurala sredstva za ponovnu provedbu Programa te će tijekom ove godine raspisati natječaj za njegovu provedbu.

U nastavku radionice kratku prezentaciju samog Programa i upute za provedbu pojedinačnog projekta povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća vodio je Mihael Cahun, dipl. ing., ovlašteni stručni nadzor na Programu koji je upoznao prisutne s detaljnim hodogramom i uvjetima provedbe Programa.

Važno je istaknuti da je Varaždinska županija u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srpnju 2014. raspisala Javni natječaj za prikupljanje ponuda fizičkih osoba za subvencioniranje projekata „Energetska učinkovitost obiteljskih kuća u Varaždinskoj županiji“.

Povjerenstvo za provedbu Javnog natječaja na temelju uvida u prispjele zahtjeve za subvencioniranje, terenskog pregleda objekata, izvršene analize dokumentacije, utvrdilo je da uvjete za subvencioniranje povećanja energetske učinkovitosti obiteljskih kuća zadovoljava 26 prijavitelja.

Ukupna raspoloživa sredstva za subvencioniranje projekata poticanja energetske učinkovitosti u obiteljskim kućama u okviru ovog Programa iznose 1,1 milijun kuna, pri čemu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s milijun kuna, a Varaždinska županija sa sto tisuća kuna. Ukupna potpora u vidu subvencije iznosi 65 posto vrijednosti troškova, a najviše do 49 500 kuna prihvatljivih troškova po obiteljskoj kući.

{gallery}radionica zupanija{/gallery}

Komentari